Druga pochodna
Zakonape: Hej, mam zadanie o następującej treści:
Ruch punktu na płaszczyźnie określony jest równaniami parametrycznymi:
x=5sin(5t2)
y=5cos(5t2)
Znaleźć prędkość v i przyspieszenie a punktu w chwili t (czyli wyrazić prędkość i
przyspieszenie jako
funkcje zmiennej t)
Znalazłam równanie opisujące prędkość, poprzez pierwiastek z sumy kwadratów pochodnych każdego
z równań względem t (√vx2+vy2
v(t)=50t
Następnie, w celu poszukiwania przyspieszenia postanowiłam zrobić to samo co przy liczeniu
prędkości
tylko policzyć drugą pochodną z vx i vy a następnie wyciągnąc pierwiastek z sumy ich
kwadratów.
Oto co otrzymałam: a(t)=50√1+100t4
W odpowiedziach natomiast (przyznam osobiście że to nawet w pewnym stopniu logiczne) mam:
a(t)=50 (jako pochodna funkcji v(t))
Szukałam, czy nie popełniłam błędu, jednak naprawdę, nie mogę go znaleźć! Nie rozumiem w czym
może być problem, a jednocześnie mam dziwne przeczucie, że coś nie gra...
7 wrz 19:04