Wypukłość i wklęsłość funkcji
szkop: Mam zbadać czy funkcja jest wypukła albo wklęsła. Funkcja jest taka f(x)=(x−2)(x2−4). Czy
żeby stwierdzić czy jest ta funkcja wypukła albo wklęsła to ja musze policzyć punkt
przegięcia. Bo policzyłem ten punkt przegięcia licząc drugą pochodną tej funkcji. Pierwsza
jest taka
f'(x) = 3x2−4x−4.
f''(x) = 6x − 4
f''(x) = 2(3x−2).
No i zanim sprawdze czy jest wypukła albo wklęsła to muszę przyrównać drugą pochodną do 0 czyli
policzyć ewentualny punkt przegięcia.
f''(x) = 0
2(3x−2) = 0 / : 2
3x−2 = 0
3x = 2 / : 3
x = 23
No i co teraz muszę zrobić żeby stwierdzić czy ta funkcja jest wypukła albo wklęsła. Podać
przedział monotoniczności. Przedział bodajże jest x∊(−∞,∞). Nie wiem czy dobry ten przedział
podałem? Bo dziedzina tej funkcji to x ∊ R.
7 wrz 18:56
ABC:
jesteś samoukiem czy masz nauczyciela? bo prawidłowe rachunki przeplatają się u ciebie z
niezrozumieniem problemu
monotoniczność czyli maleje/rośnie jest czymś innym od wklęsła/wypukła
7 wrz 19:16
szkop: Sam się ucze. Wiem że to o czym piszesz jest czymś innym ale jak stwierdze że jest wypukła albo
wklęsła to musze podać w jakim przedziale
7 wrz 19:26
I'm back:
Sprawdzasz kiedy druga pochodną jest większa od 0 a kiedy mniejszą.
To determinuje wkleslosc/wypukłość funkcji.
7 wrz 19:28
szkop: czyli do tego 2(3x−2) podstawiam jakąś wartość ujemną np. (−2) i dodatnią np.2 i na tej
podstawie jestem w stanie stwierdzić czy jest wypukła albo wklęsła. Ale to 23 też odgrywa
jakąś role. Zakładam czysto hipotetycznie. Jeśli do tego 2(3x−2) podstawie jakąś wartość
ujemną np (−2) i po wyliczeniu mi wyjdzie wynik, który nie będzie większy od 23 to znaczy
że będzie ta funkcja wypukła w przedziale(−∞, 23), a wklęsła w przedziale (23, ∞)
7 wrz 19:47
7 wrz 19:56
szkop: dobra ok. dzięki
7 wrz 20:07