dziwne %
Blond001: Nóż i łyżka kosztują tyle samo. O ile procent zdrożeje komplet 6 łyżek i 6 noży, jeśli łyżka
podrożeje o 4%,a nóż o 6%?
6 wrz 10:04
KamiL: moim zdaniem podrożał o 60%
6 wrz 10:14
KamiL: dobrze myślę?
6 wrz 10:17
wredulus_pospolitus:
Arytmetyka:
łyżka = x PLN
nóż = x PLN
zestaw 6łyżek i 6 noży kosztuje 12x PLN
po podwyżce tenże zestaw kosztuje:
1.04*6x PLN + 1.06*6x PLN = 6*(1.04 + 1.06)x PLN = 6*2.1xPLN = 12.6x PLN
związku z tym, zestaw podrożał o :
6 wrz 10:56
janek191:
1,04 x −nowa cena łyżki
1,06 x − nowa cena noża
| 6*( 1,04 x + 1,06 x) − 12 x | | 6*2,1 x − 12 x | | 12,6 x −12 x | |
| = |
| = |
| = |
| 12 x | | 12 x | | 12 x | |
Odp. 5 %
6 wrz 11:01