Kombinatoryka
Nadia: Tworzymy liczbe 3−cyfrową ltórej cyfra setek kalezy do {8,9} dziesiatek do zbioru {0,1,2} a
jednoaci do { 3,4,5,6,7}
Oblicz na ile sposobow mozemy utworzyc liczbe
a) ktorej iloczyn cyfr jest podzielny przez 8
b)ktorej suma cyfr jest nieparzysta
6 wrz 02:53
wredulus_pospolitus:
(a) najszybciej i najłatwiej będzie je wypisać:
wiemy, że 800 jest podzielne przez '8', więc będziemy mieli:
800, 808, 816, 824, 832
wiemy, że 888 jest podzielne przez '8', stąd mamy 896 a w konsekwencji 904:
904, 912, 920, 928
(b) aby suma cyfr była nieparzysta, muszą zostać wybrane dwie cyfry parzyste i jedna
nieparzysta lub trzy nieparzyste, więc mamy takie możliwości:
1) wybieramy {9} , {1} , {3,5,7} −−−> 3 możliwości
2) wybieramy {9} , {0,2} , {4,6} −−−> 2*2 = 4 możliwości
3) wybieramy {8} , {1} , {4,6} −−−> 2 możliwości
4) wybieramy {8} , {0,2} , {3,5,7} −−−> 2*3 = 6 możliwości
wynik: 3+4+2+6 = ....
6 wrz 08:06
ite:
wredulusie
(a) coś się nie zgadza:
"iloczyn cyfr jest podzielny przez 8"
brakuje np. 803, 827, 924
a w 912 iloczyn cyfr nie jest podzielny
6 wrz 11:09
chichi:
@
ite oczywiście, że tak. gdy wybierzemy 8 jako cyfrę setek, wówczas cyfra dziesiątek oraz
jedności może być dowolna, na palcach wypisać pozostaje te iloczyny gdy cyfra setek jest 9,
dużo tego nie będzie
6 wrz 12:25
chichi:
8□□ − 1*3*5=15
90□ − 1*1*5=5
924 − 1
łącznie mamy 21 takich liczb
6 wrz 12:33
chichi:
@
wredulus chyba myślał po prostu o liczbach podzielnych przez 8, a nie iloczynie cyfr
podzielnym przez 8
6 wrz 12:37
ite:
najprościej /chyba/:
zaczynamy od '9'
dalej wszystkie bez '0' i bez '2' z '4'
6 wrz 12:38
ite: i te oczywiście odliczamy od wszystkich możliwych
6 wrz 12:39
ite:
chichi 12:33 to nie jest odejmowanie tylko zliczanie, tak?
6 wrz 12:41
chichi:
tak, mogłem dać dwukropki zamiast myślników, ale no ten zapis nie miałby też sensu gdyby
miałobyć to odejmowanie, wybacz
6 wrz 12:51