całka - podstawianie
TheJohan8: Witam, mam pytanie, bo stałą można wyciągnąć przed całkę, a jednak coś robię źle i nie wiem co.
Wpisałem tą całkę w kalkulator i wyszedł wynik: 27 ln|7x+14| + C .
Czy to znaczy, że nie mogę jednak stałej wyciągnąć przed całkę?
∫27x+14 dx = ∫ 27(x+2) dx = 27 ∫ 1x+2 dx = 27 ln|x+2| + C
5 wrz 17:00
chichi:
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| ln|7x + 14| + C1 = |
| ln|7(x + 2)| + C1 = |
| ln|x + 2| + |
| ln(7) + C1 = |
| 7 | | 7 | | 7 | | 7 | |
| 2 | |
| ln(7) − to liczba, wciągnąłem ją do stałej i masz ten sam wynik... |
| 7 | |
ln(a) + ln(b) = ln(ab), to wzór z którego skorzystałem, znany dobrze wszystkim z liceum
5 wrz 17:40
TheJohan8: A więc to wszystko przez te stałe... Dziękuję bardzo
5 wrz 17:46
chichi:
wystarczy, że policzysz pochodne z otrzymanych wyników i zobaczysz, że otrzymasz w obu
przypadkach funkcję podcałkową, bo pochodnej ze stałej nawet jeśli one się różnią i tak będzie
zerem, tak możesz sprawdzać swoje wyniki czy są poprawne
5 wrz 17:50