Oblicz całke
miłosz: Mam do policzenia całke podwójną.
∬√x(xy+2)dxdy. Ja chce liczyć to przez podstawienie. Natomiast w kalkulator w aplikacji
matematycznej mnoży mi ten pierwiastek na początku przez każdy wyraz w nawiasie. Pomóżcie!
5 wrz 16:50
miłosz: Zapomniałem dodać że to jest całka podwójna, w której jedna z granic całkowanie nie jest stała
5 wrz 16:52
chichi:
√x(xy + 2) = x
3/2y + 2
√x − całkuj to, po co jakieś podstawienie? to elementarne całki
5 wrz 17:47
getin:
podaj granice całkowania − od nich zależy czy podczas wyliczeń będą elementarne, czy
nieelementarne całki
5 wrz 20:16
chichi:
całka która teraz się pojawia jest elementarna czy to liczona pierw względem x, czy względem y
5 wrz 21:46
miłosz: granice dla pierwszej całki to 0 do 1 a dla drugiej 0 do y
6 wrz 17:01
getin:
Wobec tego będą elementarne wszystkie całki:
∫
01 ( ∫
0y √x(xy+2) dx) dy =
= ∫
01 ( ∫
0y y*x*
√x + 2
√x dx) dy =
= ∫
01 ( ∫
0y y*x
1*x
1/2 + 2x
1/2 dx) dy =
= ∫
01 ( ∫
0y y*x
1,5 + 2x
0,5 dx) dy =
| | x1,5 + 1 | | 2x0,5+1 | |
= ∫01 ( y* |
| + |
| )|x=yx=0 dy = |
| | 1,5 + 1 | | 0,5+1 | |
| | y2,5 | | 2y1,5 | |
= ∫01 (y1* |
| + |
| ) dy = |
| | 2,5 | | 1,5 | |
| | y3,5 | | 2y1,5 | |
= ∫01 ( |
| + |
| ) dy = |
| | 2,5 | | 1,5 | |
| | 1 | | 2 | |
= |
| ∫01 y3,5 dy + |
| ∫01 y1,5 dy = |
| | 2,5 | | 1,5 | |
| | 1 | | y3,5+1 | | 2 | | y1,5+1 | |
= |
| * |
| + |
| * |
| |10 = |
| | 2,5 | | 3,5+1 | | 1,5 | | 1,5+1 | |
| | 1 | | 14,5 | | 2 | | 12,5 | |
= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| | 2,5 | | 4,5 | | 1,5 | | 2,5 | |
| | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | | 1 | | 2 | |
= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| + |
| = |
| | 2,5 | | 4,5 | | 1,5 | | 2,5 | | 11,25 | | 3,75 | |
| | 4 | | 8 | | 4 | | 24 | | 28 | |
= |
| + |
| = |
| + |
| = |
| |
| | 45 | | 15 | | 45 | | 45 | | 45 | |
6 wrz 21:42
miłosz: dzięki
6 wrz 21:46