trojakty
tomas: rozwazmy wszystkie trojkaty abc w ktorych suma dlugosci ab i ac jest rowna 60 a miara kata
miedzy tymi bokami 45 stopni
podaj wzor i dziedzine funckji opisujace pole tego trojkata od dlugosci x boku ab oblicz
jego wymiary tak aby byl mozliwei najwiekszy (pole) i obblicz to pole.
wyszlo mi ze x = 30
y = 30 a trzeci bok ma okolo 22,96?
pole wyszlo mi 225√2
czy dobrze?
jak liczylem wierzcholek to wysokosc mi wychodzila kolo 900 a na kalkulatorach funkcji jest
okolo 300 wiec nie wiem co zle
4 wrz 21:40
wredulus_pospolitus:
| | x*y | | x*(60−x) | |
f(x,y) = |
| *sinα ⇔ f(x) = |
| *sin(45o) = ... |
| | 2 | | 2 | |
z tego wzoru korzystamy do wyliczenia maksymalnej wartości pola
4 wrz 21:51
chichi:
| | √2 | |
S(x) = |
| x(60 − x), wykresem funkcji S jest parabola o ramionach skierowanych w dół, |
| | 4 | |
| | 60 + 0 | |
zatem funkcja S osiągnie max. w wierzchołku dla x = |
| = 30. |
| | 2 | |
to pole wynosi: S
MAX(30) = 225
√2 dla x = 30
po co wyznaczasz jakieś wysokości czy też długość brakującego boku?
4 wrz 21:53
tomas: brakujący bok bo w poleceniu było aby podać jego wymiary. Wysokosc wierzcholka z ciekawosci.
Czyli ogólnie zadanie mam zrobione dobrze?
ja powiazalem to ze wzoru na pole trojkata gdzie uzywa sie 2 bokow i funkcji trygonometrycznej
4 wrz 22:07
chichi:
polecenie mówi aby podać x − długość boku dla którego funkcja pola uzależniona od tejże
długości osiąga maksimum, nie mieszaj w to długości 3 boku
4 wrz 22:17
chichi:
i wyjaśnij nam proszę czym jest wysokość wierzchołka
4 wrz 22:20