Prawdopodobieństwo <3
Wojtek: Rzucamy dwiema symetrycznymi kostkami do gry.Oblicz prawd. otrzymania:
a) dwóch oczek na pierwszej kostce
b)pięciu oczek na dokładnie jednej kostce
Liczę na pomoc
7 mar 08:26
bibi: wszystkich wyników jest 62=36
a) sprzyjających wyników jest 1*6=6 (tylko może być 2 na 1−szej kostce i 6 wyników na 2−ej)
P(A)=636=16
b) 5 oczek może być na 1−szej lub 2−ej kostce, natomiast na druiej pełna dowolność, a więc
możliwych sprzyjających wyników jest:
1*5+5*1=10, stąd
P(B)=1036=518
7 mar 08:40
Wojtek: dzięki!
7 mar 08:58