podzielna przez 8
ani123: wykaz ze dla dowolnej liczby calkowitej nieparzystej n liczba n2 + 2027 nie jest podzielna
przez 8
robilam tak
k calkowita
n liczba calkowita nieparzysta
n = (2k +1)
(2k +1)2 + 2027 =4k(k+1) + 2028
i nie pamiętam z lekcji jak dalej to uzasadnić czemu nie jest podzielna przez 8? Dlatego że
jesli
(2k+1)2 jhest zawsze podzielne przez 8
a 2028 nie jest
to gdy dodamy podzielna do nie podzielnej to wynik zawsze jest nie podzielny?
4 wrz 18:56
Mila:
cd
=8m+253*8+4=8*(m+253)+4, m∊N
i komentarz.
4 wrz 19:24
ani123: nie bardzo rozumiem? Jest ktoś jest w stanie odnieść się do mojego zapisu?
4 wrz 19:38
chichi:
"(2k+1)2 jhest zawsze podzielne przez 8" − a skąd to

niech k = 1: (2 + 1)
2 = 3
2 = 9, ale 8 ∉ D
9
ale w ogólności: kwadrat liczby nieparzystej jest nieparzysty, więc nigdy nie będzie podzielny
przez 8, nie wiem skąd to wytrzasnąłeś
4 wrz 19:43
chichi:
n
2 ≡ 0,1,4 (mod 8) ⇒ n
2 + 2027 ≡ 3, 4, 7 (mod 8) □

P.S. nawet nie zakładałem nic o parzystości
4 wrz 20:00
Mila:
ani123
właśnie odniosłam się do Twojego zapisu;
4k*(k+1) jest podzielne przez 8 ponieważ k*(k+1) to iloczyn dwóch kolejnych liczb naturalnych
,
zatem jedna z nich jest parzysta.
4k*(k+1) możemy zapisać w postaci 8m, gdzie m∊N
dalej rozumiesz?
4 wrz 20:11
ani123: chodziło mi o 4k(k+1) że zawsze jest podzielne przez 8
4 wrz 20:36
chichi:
no to niech: m = 4k(k+1) + 2028 = 8l + 2028, dla pewnych k,l,m ∊ ℤ
łatwo zauważyć, że 8 dzieli 8l, ale nie dzieli 2028, stąd 8 nie dzieli m c.k.d.

4k(k + 1) = 8l, ponieważ iloczyn n kolejnych liczb całkowitych jest podzielny przez n!, tutaj
mamy 2 kolejne liczby całkowite k oraz k + 1, zatem ich iloczyn jest podzielny przez 2! = 2,
zatem k(k + 1) = 2l, w rezultacie mamy 4*2l = 8l, czy teraz wszystko jasne?
4 wrz 20:42