Wykaż, że zaznaczone odcinki są równej długości.
jadziama:

Czworokąty ABCD i AEFG na rysunku obok są rombami, w których kąty ostre mają miarę 50°.
Wykaż, że |BE| = |DG|.
PS. Przepraszam za taki koślawy rysunek, pierwszy raz korzystam z tej opcji.
3 wrz 04:21
jadziama: Na rysunku zanaczyłam na czerwono omyłkowo zły odcinek
3 wrz 04:28
kerajs:
Skoro ∡DAG =∡BAE=25o to trójkąty ADG i ABE są przystające, więc |BE| = |DG|.
3 wrz 06:11
jadziama: Chwila, ale dlaczego te kąty mają 25 stopni? Sorry, jeśli to coś oczywistego, ale nie ogarniam.
3 wrz 06:24
rombek:

α = β
Trójkąty ADG i ABE: |AD| = |AB| = b, |AG| = |AE| = a, |∡DAG| = |∡EAB| = α
spełniona jest cecha przystawania trójkątów: bok − kąt − bok, zatem |DG| = |BE|
3 wrz 10:45
kerajs:
Fakt, nie musi być to 25o (czyli połowa kąta ostrego rombu).
∡DAG +∡GAE= ∡DAB +∡BAE
Ponieważ romby są podobne to ∡DAB =∡GAE więc ∡DAG =∡BAE.
Oznacza to, że trójkąty ADG i ABE są przystające, co wymusza równość: |BE| = |DG|.
3 wrz 10:49
jadziama: Bardzo dziękuję za pomoc
3 wrz 10:51