Oblicz pierwiastek
pierwiastek: Czy ktoś mi może wytłumaczyć skąd w pierwiastku √2y1/3x nagle wziął się x3/2 a y13/6
2 wrz 18:43
chichi:
dobre pytanie. znikąd, nie jest to poprawne przekształcenie, wrzucacie jakieś suche pytania bez
obliczeń, zdjęć, kompletnie niczego. cholera wie o co wam chodzi...
2 wrz 18:48
pierwiastek: To jest cały przykład
y2x(3sin(x) − 95 √2y1/3x) = y2x(3sin(x) − 95√2 * x3/2 *y13/6). Czy teraz
jest ok? Zaznaczam że to przykształcenie nie jest dokonane przez mnie tylko przez mojego
wykładowce
2 wrz 19:05
chichi:
√2y1/3x =
√2(y
1/3)
1/2x
1/2 =
√2y
1/6x
1/2, ale gdybyśmy przemnożyli przez
to y
2x, które stoi przed nawiasem otrzymalibyśmy:
y
2x
√2y
1/6x
1/2 =
√2y
13/6x
3/2 i teraz się zgadza, no ale u Ciebie nie zostało to
przemnożone, bo ciągle stoi przed nawiasem, więc twoja równość nie zachodzi
2 wrz 19:24
pierwiastek: Ok. Dzięki za pomoc
2 wrz 19:37