[Z[oblicz pole trapezu]]
kas:

h=7,5 cm
a=12,5 cm
Zginął mi ten mój rysunek i nie domalowałam, że kąt między
a i
h jest kątem
prostym.
Jak obliczyć pole tego trapezu?
7 mar 01:41
kas: Ja chodzę do 6 klasy podstawówki i bardzo cieszę się, że znalazłam to forum i mam nadzieję, że
ktoś mi pomoże, bo to chyba jest łatwe zadanie ...jak patrzę na te inne, które tutaj
rozwiazujecie....
Teraz mama mnie już spać goni

ale proszę pomóżcie mi !
7 mar 02:00
kas: Proszę o pomoc!
7 mar 11:48
kas: nikt nie umie? przecież to chyba nie jest trudne?

:(:(:(:(
7 mar 13:30
kas: ....
7 mar 15:20
kas: ale jesteście
7 mar 23:49
Jack: coś więcej wiadomo o tym trapezie?
7 mar 23:53
ORZEŁ: b− krótsza podstawa
b=h
| | 1 | | 1 | |
P= |
| *(a+b)*h= |
| *(a+h)*h= 75 cm2 |
| | 2 | | 2 | |
8 mar 00:03
Jack: nie zauważyłem tej kreseczki w górnej podstawie...

Chyba późno się dla mnie robi... ORZEŁ
jest zdecydowanie bardziej spostrzegawczy ode mnie
8 mar 00:05
ORZEŁ: ja też już zamykam oczy

ale jeszcze chwilke wytrzymam
8 mar 00:12
kas: bo wiecie.... niby sa te kreseczki...ale z rysunku nie wynika, że b=h ...bo w ksiazce, to całe
h jest o jakies 3 mm dluzsze...i dlatego nie wiedziałam jak się za to zabrać

jak poprowadziłam taka samą wysokość jak h, z punktu C ...to wyszedł mi prostokąt , a nie
kwadrat

i to mnie zmyliło

Jestescie pewni, że h = b?
8 mar 01:38
kas: no niby własnie sa te kreseczki o tym niby świadczace....ale z rysunku to nie wynika...
A moze wiecie jeszcze co oznaczają na rysunkach takie 2 równoległe kreseczki...czasami się z
takimi spotykam....?
8 mar 01:40
kas: tak czy inaczej...dziękuję za pomoc
8 mar 01:41
Basia: nie da się chyba tego policzyć, jeżeli nie przyjmie się, że b=h sądzę więc, że tak musi być;
nie martw się i dobranoc
8 mar 01:45
kas: Basia, ja czytam czasami co Ty rozwiązujesz....... i wiesz co...JESTEŚ WIELKA!
Do której klasy chodzisz? Dziekuję, za utwierdzeniu mnie w tym, że b=h

Dobranoc!
8 mar 01:48
Basia: dawno nikt mi nie powiedział tak miłego komplementu; na upartego mogłabym być Twoją babcią
8 mar 01:53
8 mar 01:55
Basia: 
8 mar 01:56