pytanie
~milek: Mam prośbę w zadaniu mam kulę wpisaną w ostrosłup i oblicz pole, objętość, wiem że powiniene
wyjść z tego że ten
ostrosłup można podzielić na ostrosłupy których wysokością będzie promień tej kuli i one będą
mieć
wspólny wierzchołek w środku tej kuli, a ściany tego ostrosłupa to ich podstawy, dobrze myślę ?
Czy tak będzie z każdą kulą w dowolnym ostrosłupie ? Nie wiem czy rozumiecie, bo widzę to,
ale nie potrafię narysować, zwłaszcza tutaj
1 wrz 20:51
chichi:
wrzuć zdjęcie na zapodaj
1 wrz 21:58
~milek: mam rozwiązanie, mi chodzi tylko o to czy każdy ostrosłup z wpisana w środku kula można
uznać ze składa się z 4 ostrosłupów, których podstawami są ściany boczne tego głównego
ostrosłupa,a ich wysokością będzie promień kuli, mi to wyszło, ale nie wiem czy tak jest z
każdym ostrosłupem opisanym na kuli?
1 wrz 22:05
Mila:
Tak
2 wrz 00:16
chichi:
nawet gdy w podstawie jest dowolny n−kąt?
2 wrz 10:56
kerajs:
To ogólna własność brył w które można wpisać kulę. Można je podzielić na ostrosłupy o
podstawach będących ścianami bryły i wysokościach równych promieniowi kuli wpisanej,
| | Pr | |
Stąd i wzór na objętość takich brył: V= |
| ; gdzie P to pole bryły, a r to promień kuli. |
| | 3 | |
3 wrz 06:16
chichi:
P to pole bryły?
3 wrz 12:22
~milek: Dzięki o to mi właśnie chodziło, ale nie umiem tego tu narysowac, zreszta u siebie tez mam to
słabo
3 wrz 14:13
Mila:

Przykład.
Kula wpisana w ostrosłup prawidłowy czworokątny:
| | 1 | | 1 | |
VABCDE= |
| (P□ABCD*r+4*PΔBCE*r}= |
| Pc*r |
| | 3 | | 3 | |
Analogicznie dla innych ostrosłupów opisanych na kuli.
3 wrz 16:49
kerajs:
''chichi: P to pole bryły?''
Tak. Napisałem to także w ostatnim zdaniu odpowiedzi z 6:16 .
3 wrz 20:10
Mila:
Miało być pole powierzchni całkowitej ostrosłupa. Chyba o to chodzi chichi ?
3 wrz 21:03