zadanie z ułamkiem
kasia: (5x−3)(x+1) / x(x−0.6)(x+3) = 0
jak to policzyć
1 wrz 18:58
chichi:
wyznacz dziedzinę, a następnie przyrównaj sam licznik do 0, a otrzymasz:
| | 3 | |
(5x − 3)(x + 1) = 0 ⇔ 5x − 3 = 0 ⋁ x + 1 = 0 ⇔ x = |
| ⋁ x = − 1 |
| | 5 | |
i na końcu sprawdź czy te rozwiązania należą do dziedziny, koniec
1 wrz 19:00
kasia: a czemu tak? To nie tak że misze policzyc gore i dol i to sie jakos poskraca? mozesz
wytlumaczyc?
1 wrz 19:07
chichi:
co to znaczy policzyć górę i dół?
1 wrz 19:19
kasia: licznik i mianownik ich pierwiastki
1 wrz 19:33
chichi:
wyznaczenie pierwiastków wielomianu z mianownika jest konieczne do wyzaczenia dziedziny,
napisałem abyś to zrobiła. natomiast wyznaczenie pierwiastków wielomianu z licznika do
wyznaczenia rozwiązań równania, to już zrobiłem za ciebie
1 wrz 19:43
kasia: jedynym rozwiazaniem jest −1 ?
1 wrz 20:15
chichi:
| | 3 | |
tak jest, bo D = R \ {−3, 0, |
| }  |
| | 5 | |
1 wrz 20:31
9 sty 01:11