zadanie z matury
uczeń: (2m +5)2 − (5−2m)2 dla kazdej liczby rzeczywistej m wartosc wyrazenia jest rowna
a 8m2
b 40m
c 0
d 20m
jak podstawiłem normalnie że wzór skróconego mnożenia
to mi wyszlo
4m2 + 20m + 25 − 25 + 20m − 4m2 = 0 ale na takiej aplikacji jak zeskanowałem to wychodzi im
40m
ale liczą pod wzór a2 − b2 = (a−b)(a+b)
1 wrz 17:19
wredulus_pospolitus:
jak oni liczą:
[(2m+5) + (5−2m)] * [(2m+5) − (5−2m)] = [ 10 ] * [ 4m ] = 40m
jak Ty liczysz:
4m2 + 20m + 25 − 25 + 20m − 4m2 = 40m
1 wrz 17:33
uczeń: kurna ślepy jestem dziękuje
1 wrz 17:48