trudne wyrażenie
Miłosz01: Uprość wyrażenie:
(21/3 + 1) * ((21/3 − 1)1/3 : 31/3
31 sie 19:11
===:
Przepisać poprawnie treść zadania, to jeszcze trudniejsze
31 sie 19:34
Zofija: W tym drugim wyrażeniu pewnie nie powinno być tego jednego nawiasu
31 sie 19:50
Kamil: Przyznam szczerze, że nie wiem jak pomoc. Może ktoś ma pomysł?
31 sie 22:14
matma:
1
31 sie 22:44
matma:
(3√2+1)(3√3√2−1) :3√3
3√(3√2+1)2*(3√2+1)(3√2−1) :3√3=
3√(3√4+2*3√2+1)(3√4−1:3√3=
3√2*3√2−3√4+2*2−23√2+3√4−1:3√3=
3√3:3√3= 1
31 sie 22:55
kerajs:
''Zofija: W tym drugim wyrażeniu pewnie nie powinno być tego jednego nawiasu''
A może to na końcu wyrażenia brakuje nawiasu?
1 wrz 12:35
Kamil: Matma, nie rozumiem tej drugiej linki

mógłbyś wytłumaczyć? Dlaczego i skąd się pojawił ten
jeden nawias z sumą?
1 wrz 12:39
wredulus_pospolitus:
(
3√2+1) =
3√ (3√2+1)3 prawda

3√ (3√2+1)3 =
3√ (3√2+1)2 * (3√2+1)
i to wstawiasz w drugiej linijce
już wiesz co i jak

w trzeciej linijce natomiast mamy zastosowane wzory skróconego mnożenia
1 wrz 12:58