Siema
0_0: Ile podzbiorów ma zbiór: {∅}
∅ ma 1 podzbiór
{∅} wydaje mi się że też będzie miał 1 podzbiór
{{∅}} to też ma tylko 1 podzbiór?
31 sie 09:31
J: po kolei 0, 1, 2
31 sie 09:58
ite:
09:58 Skoro zbiór pusty jest podzbiorem każdego zbioru, to jak którykolwiek zbiór może mieć 0
podzbiorów?
31 sie 10:17
ite:
09:31 Trzeba uwzględnić, że każdy zbiór jest również sam swoim podzbiorem (nazywanym podzbiorem
niewłaściwym).
31 sie 10:23
0_0: 10:23
Czyli 🌶️ :
∅ ma 1
{∅} ma 1 bo ∅ i ∅ liczymy jako 1?
{{∅}} ma 2, {∅} i ∅?
31 sie 11:06
Sampas: {∅}⊂{∅}
31 sie 11:16
ite: 
prawidłowa odpowiedź
1/ zbiór ∅ − podzbiorem jest zbiór pusty i sam analizowany zbiór
czyli ∅ oraz ∅, a więc dwa razy
ten sam zbiór, co daje ilość podzbiorów 1
1 = 2
0 ← analizowany zbiór ma
0 elementów
2/ {∅} − podzbiorem jest zbiór pusty i sam analizowany zbiór
czyli ∅ oraz {∅}, a więc dwa różne zbiory, co daje ilość podzbiorów 2
2 = 2
1 ← analizowany zbiór zawiera
1 element ∅
3/ {{∅}} − podzbiorem jest zbiór pusty i sam analizowany zbiór
czyli ∅ oraz {{∅}}, a więc dwa różne zbiory, co daje ilość podzbiorów 2
2 = 2
1 ← analizowany zbiór zawiera
1 element {∅}
dla przećwiczenia wypisz wszystkie podzbiory {♣,♦} powinno ich wyjść 2
2
31 sie 12:04
0_0: Dzięki
31 sie 12:39