Wśród podanych liczb wskaż liczbę mniejszą od 1
4363: Wśród podanych liczb wskaż liczbę mniejszą od 1:
A. 0,(9)
B. sin(3,5π) (poprawna odpowiedź)
C. log0,2 z 0,04
D. pierwiastek 100 stopnia z 1,01
Czy ktoś mógłby wytłumacz dlaczego jest taka odpowiedź i czemu 0,(9) nie jest mniejsze od 1?
31 sie 04:26
janek191:
0,(9) = 1
sin (3,5 π ) = sin (1,5 π) = − 1 < 1
log0,2 0,04 = 2 > 1
31 sie 06:34
Pitbull puppies forever: gdyby 0,(9) było mniejsze od 1, to dałoby się pomiędzy te dwie liczby wstawić trzecią, różną od
obydwu.Zastanów się jak mógłby wyglądać zapis tej liczby w dziesiątkowym systemie pozycyjnym
(jakie cyfry byłyby użyte)
31 sie 07:12
Min. Edukacji: nie zgadzam sie, ze 0,(9)=1

zawsze będzie czegoś brakowac
31 sie 14:58
janek191:
x = 0, 9999...
10 x = 9,9999...
10 x − x = 9
9 x = 9
x = 1
====
31 sie 16:01
I'm back:
No to może jeszcze inny sposob:
| | 1 | |
0.(9) = 3 * 0.(3) = 3 * |
| = 1 |
| | 3 | |
31 sie 16:52
chichi:
no to może jeszcze inny sposób:
| | 9 | | 9 | | 9 | | | |
0.(9) = |
| + |
| + |
| + ... = |
| = 1 |
| | 10 | | 100 | | 1000 | | | |
| | 9 | | 1 | |
jako suma odpowiedniego szeregu geometrycznego, gdzie a1 = |
| i q = |
| |
| | 10 | | 10 | |
31 sie 17:04
wredulus_pospolitus:
I minister co oznacza "zawsze będzie czegoś brakować"

Ty źle patrzysz na to.
Gdybyśmy mieli sytuację:
Mamy następujący ciąg:
a
1 = 0.9
a
2 = 0.99
a
3 = 0.999
...
a
n = 0.9999...999
to wtedy mógłbyś napisać: "każdy element tego ciągu jest mniejszy od '1' ponieważ "zawsze
będzie czegoś brakować" do 1.
I z takim stwierdzeniem każdy się wtedy zgodzi, jednak zauważmy, że:
lim
n−>∞ a
n = 1 tak byś napisał ... prawda

Prawda.
A co jeżeli ja bym napisał:
lim
n−>∞ a
n = 0.(9)

Jesteś w stanie wykazać, że któryś z tych zapisów jest niepoprawny? A jeżeli nie, to czy to
oznacza że te dwie wartości ( 1 i 0.(9) ) nie są sobie równe? W końcu − ciąg monotoniczny i
ograniczony nie może być zbieżny do dwóch różnych granic.
31 sie 17:08
wredulus_pospolitus:
Ale trzeba przyznać jedną rzecz −−− znacząca większość ludzi odpowiedziałaby, że 0.(9) jest
mniejsze od 1. Przeczy to naszej intuicji.
31 sie 17:11
Min. Edukacji: zawsze będzie brakować 0,0000000.......1 na nieskończonej miejscu
31 sie 18:44
Min. Edukacji: Oczywiście, że jest mniejsze od 1,0000000000..bo jest
Niedokładne
Pamiętacie skecz sp. Manka i Jedrusia
31 sie 18:45
chichi:
no nie rozumiesz...
przedział [0,1] jest równoliczny ze zbiorem liczb rzeczywistych, to wydaje się zapewne dla
ciebie równie irracjonalne prawda?
31 sie 19:05
wredulus_pospolitus:
Co to znaczy 'na nieskończonym miejscu'? Znaczy na którym?
Czyli która z tych dwóch granic z 17:08 jest poprawna?
31 sie 19:38
wredulus_pospolitus:
czyli w takim razie
| 1 | |
| ≠ 0.(3) = 0.333... tak  |
| 3 | |
| | 1 | |
no bo przecież 1 = 3* |
| ≠ 3* 0.333... = 0.999.... |
| | 3 | |
| | 1 | |
czyż nie  W takim razie ile jest równe |
| w zapisie dziesiętnym  |
| | 3 | |
31 sie 19:40
wredulus_pospolitus:
I jeszcze −−− jeżeli uważasz, że dla ciągu z 17:08 mamy:
limn−>∞ an = 1 ... a jednocześnie twierdzisz, że 0.(9) < 1, to w takim razie
wskaż mi takie N, że aN > 0.(9)
No ... chyba, że uważasz, że limn−>∞ an ≠ 1
31 sie 19:44
wredulus_pospolitus:
ciąg {a
n} zapiszmy w postaci ogólnej:
| | 1 | |
skoro limn−>∞ an ≠ 1 to oznacza, że limn−>∞ |
| ≠ 0 |
| | 10n | |
| | 1 | |
czyli ∑1∞ |
| jest rozbieżny |
| | 10n | |
| | 1 | |
baaa ... ∑1∞ |
| także będzie rozbieżny (kryterium porównawcze) |
| | n2 | |
czyli obalamy teorię odnośnie tego kiedy szereg harmoniczny będzie zbieżny.
| | 1 | |
Dodatkowo jeżeli ∑1∞ |
| jest rozbieżny to 'pada' wzór na sumę nieskończonego ciągu |
| | 10n | |
geometrycznego
Nawet nie chce myśleć co jeszcze by można było dalej 'obalić' idąc od punktu do punktu gdy
tylko wyjdziemy od tego, że 0.(9) < 1
31 sie 19:51
Min. Edukacji: To są sofizmaty, real jest bardziej praktyczny. Jeśli masz 999,99 zl a nowy smartfon kosztuje
1000 to go nie kupisz😉
1 wrz 06:51
I'm back:
A widzisz różnice pomiędzy 999.99 a 0.(9) czy nawet 999.(9)?
Wiec nie pisz tu o dupie Maryni, bo jedno nie ma nic wspólnego z drugim.
1 wrz 07:22
I'm back:
Oczywiście że są to sofizmaty, a błędem jest to co twierdzisz czyli: 0.(9) < 1
1 wrz 07:37
kerajs:
''Min. Edukacji: To są sofizmaty''
Nie, nie są.
1 wrz 12:34
wredulus_pospolitus: @kerajs −−− uznałem że chodzi mu o moja wypowiedź z 19:51
1 wrz 12:56
ABC:
Min.Edukacji to wkurwiony życiem 6−latek po przemianie? dawno mnie nie było i nie znam
aktualnych pseudonimów
1 wrz 15:26
Min. Edukacji: teraz większość 60latkow jest wkurwionych
1 wrz 18:49