trudne zadania
Olka: Czy istnieje liczba całkowita k, której wszystkie cyfry są większe od 5, a jednocześnie
wszystkie cyfry liczby k2 są mniejsze niż 5?
zupełnie nie wiem jak się do tego zabrać
27 sie 12:28
I'm back: Ilu cyfrowa ma być ta liczba?
Jeżeli dowolna to k =8 możesz też wybrsc k=9
27 sie 14:45
I'm back:
Tfu... Głupotę pisze
27 sie 14:46
an: dwu cyfrowa nie istnieje, gdyby istniała dla k>2 to pierwszą cyfrą musiałoby być 6 a ostatnią
8 lub 9.
27 sie 17:09
Olka: a co z pozostałymi cyframi? Nie rozumiem tego zadania
28 sie 19:59
kerajs:
Najmniejsza n−cyfrowa liczba k, której wszystkie cyfry są większe od 5, zawiera cyfrę 8 na
miejscu jedności i cyfry 6 na pozostałych miejscach
| | 6 | | 6 | | 2 | | 4 | |
k=66...68= |
| *99..9+2= |
| (10n−1) +2= |
| 10n+ |
| |
| | 9 | | 9 | | 3 | | 3 | |
| | 16 | | 16 | |
={4}{9}102n+ |
| *10n+ |
| >{4}{9}(102n−1=4444....44 |
| | 9 | | 9 | |
skoro k
2 jest większa od liczby złożonej z samych czwórek, to w jej zapisie dziesiętnym po
pewnym ciągu czwórek od lewej musi wystąpić cyfra niemniejsza niż 5 (wykaż że jest to cyfra 6)
29 sie 07:29
Olka: Czy można nieco prościej to wyjaśnić? to nie jest zadanie ze szkoły średniej
29 sie 10:07
Mila:
Proponuję przejrzeć materiały : Podróże po imperium liczb. Nowicki.
O liczbach kwadratowych jest sporo wiadomości.
Znajdziesz w pdf−ie
29 sie 16:51
Pitbull puppies forever: w kwestii formalnej: zdanie
"Najmniejsza n−cyfrowa liczba k, której wszystkie cyfry są większe od 5, zawiera cyfrę 8 na
miejscu jedności i cyfry 6 na pozostałych miejscach"
jest fałszywe ,
ale jeśli ktoś ma wystarczający poziom kultury matematycznej to zrozumie "co autor miał na
myśli i za co kochamy autora"
29 sie 20:17
kerajs:
Istotnie, to zdanie samo w sobie jest fałszywe, jednak miało nawiązywać do poprzedzającego ją
stwierdzenia wredulusa.
Mogę je poprawić na:
"Najmniejsza n−cyfrowa (gdzie n≥3) liczba k, której wszystkie cyfry są większe od 5,
a ostatnią jest 8 lub 9, zawiera cyfrę 8 na miejscu jedności i cyfry 6 na pozostałych
miejscach"
@olka
Napisz czego nie rozumiesz. Sądziłem, że rozwiązanie na poziomie szkoły średniej jest
wystarczające.
29 sie 21:06
kerajs:
Fajnie, że nie muszę niczego tłumaczyć.
1 wrz 12:34
Kamil:
1 wrz 18:52
TheJohan8: "skoro k2 jest większa od liczby złożonej z samych czwórek, to w jej zapisie dziesiętnym po
pewnym ciągu czwórek od lewej musi wystąpić cyfra niemniejsza niż 5 (wykaż że jest to cyfra
6)"
a to jak wykazać?
7 wrz 03:06
an: (666...668)2=(666...666)2+2*2*(666...666)+ 22
liczba złożona z n szóstek podniesiona do kwadratu jest zbudowana następująco zaczynając
od jednostek 6 następnie n−1 piątek następnie 3 i n−1 czwórek czyli 3 jest na pozycji n+1
liczba złożona z n szóstek pomnożona przez 4 jest zbudowana następująco czwórka n−1 szóstek
i ostatnia 2 na pozycji n+1
przykładowo 6666682=
444443555556
2666664
4
===========
444446222224
czyli niezależnie od wielkości n na pozycji n+1 pojawi się 6
7 wrz 11:48