pochodna cząstkowa dwóch zmiennych drugiego stopnia
benza : Chciałbym policzyć następującą pochodną. Na razie z tylko z pochodnej po x pierwszego stopnia.
Funkcja jest taka:
f(x,y) = 3xcos(2x
3+ 1). Jak to licze jeśli idze o tą pochodną po x pierwszego stopnia to wynik
jaki uzyskuje jest następujący:
−3cos(2x
3+1)*18x
3sin(2x
3+1). Natomiast jak sprawdze w kalkulatorze wynik np. tu
https://blog.etrapez.pl/pochodne/kalkulator-do-pochodnych/ to
jedyna różnica między tym co ja mam a tym co mi wychodzi na tej stronie jest taka że zamiast
18x
3 mam 6x
3. Mogę prosić o prawidłową odpowiedź?
26 sie 20:32
I'm back:
Skąd ten minus w pierwszej części?
Dlaczego jest mnożenie a nie suma?
26 sie 20:55
I'm back:
Kalkulator wyłączył 3 przed nawias
26 sie 20:57
benza : Ten minus na początku jest po to bo w dalszych obliczeniach by mi to kolidowało i wolałem
napisać tego minusa na początku. Czyli ostatecznie, który wynik jest poprawny?
30 sie 12:55
wredulus_pospolitus:
nie ... jest baaaardzo błędny
f(x) = 3x*cos(2x3+1)
f'(x) = +3*cosx(2x3+1) − 18x3*sinx(2x3+1) =
= 3( cos(2x3+1) − 6x3sin(2x3+1))
pierwsza postać to to co powinno Tobie wyjść ... druga to jest to co pokazuje kalkulator
30 sie 15:36