Nierówność trygonometryczna
Karsi: Rozwiąż nierówność w przedziale [−π,π]
(Sin2x−12)(Cos2x−√22)≤0
26 sie 16:31
chichi:
i problem polega na?
26 sie 18:00
Karsi: Nie wiem jak wyznaczyć przedziały z rysunku bo mamy cosinus i sinus
28 sie 10:53
Min. Edukacji: | | √2 | |
Sin2x≤1/2 lub cos2x≤ |
| |
| | 2 | |
28 sie 12:17
Karsi: Czyli iloczyn tych wyrażeń będzie niedodatni gdy kazde to wyrażenie będzie niedodatnie?
28 sie 18:03
wredulus_pospolitus:
heee

(−1)*(−1) daje Ci liczbę niedodatnią
28 sie 19:22
wredulus_pospolitus:
dokładnie jeden z nawiasów ma przyjmować ujemną wartość (bądź którykolwiek z nich ma dawać
wartość równą 0)
28 sie 19:23
Karsi: Właśnie nie daje, rozpatrywałem ta zależność łącznie, ale widzę, ze można oddzielnie. Ok
29 sie 10:45
wredulus_pospolitus:
a*b ≤ 0 ⇔ ( a < 0 ∧ b > 0 ) ∨ ( a > 0 ∧ b < 0 ) ∨ ( a = 0 ∨ b = 0 )
29 sie 10:47
Min. Edukacji: | | 7π | | 7π | | π | | π | | π | | 5π | | 7π | |
<− |
| ;− |
| >∪<− |
| ; |
| >∪< |
| ; |
| >∪< |
| ;π> |
| | 8 | | 12 | | 8 | | 12 | | 8 | | 12 | | 8 | |
o ile sie nie powie.. w rachunkach
29 sie 14:27
Karsi: Czyli wystarczy rozpatrzyć warunek min. Edukacji?
29 sie 14:40
Mila:

Na rysunku:
y=sin(x),
y=cos(x)
1)
| | 1 | | √2 | |
sin(2x)≥ |
| i cos(2x)≤ |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | 5π | | π | | π | |
|
| +2kπ≤2x≤ |
| +2kπ i [ −π+2kπ≤2x≤− |
| +2kπ lub |
| +2kπ≤2x≤π+2kπ ] |
| | 6 | | 6 | | 4 | | 4 | |
część wspólna :
| π | | 5π | |
| +2kπ≤2x≤ |
| +2kπ /:2 i x∊<−π,π> |
| 4 | | 6 | |
lub
Narysuj sobie drugi rysunek , tylko inne przedziały będą pasowały do nierówności:
| | 1 | | √2 | |
sin(2x)≤ |
| i cos(2x)≥ |
| |
| | 2 | | 2 | |
dla cosinusa :
| −π | | π | | π | |
| +2kπ≤2x≤ |
| +2kπ i dla sinusa −π+2kπ≤2x≤ |
| +2kπ |
| 4 | | 4 | | 6 | |
część wspólna
k=0
k=1
| −π | | π | | 7π | |
| +π≤x≤ |
| +π⇔ |
| ≤x≤π ( reszta wykracza poza pi) |
| 8 | | 12 | | 8 | |
k=−1
29 sie 16:48
wredulus_pospolitus:
warunek z 12:17 jest NIEPOPRAWNY

(umożliwia sytuację gdy oba nawiasy są niedodatnie, a to
nie wchodzi w skład prawidłowego rozwiązania)
warunek z 10:47 jest poprawny
29 sie 19:16
chichi:
jeszcze parę dni i forum odżyje
29 sie 19:44
Min. Edukacji: Tak , zacznie sie odrabiania prac domowych hurtem😁
30 sie 07:43
Min. Edukacji: @Karsi masz rozpatrzyc kiedy iloczyn dwóch wyrażeń jest mniejszy bądź równy zeru , czyli
(Sin2x ≤0,5 ∧ cos2x≥0,7) ∨ (sin2x≥0,5 ∧ cos2x ≤0,7)
to co Ci napisałem wczesniej to był początek, polowa tego co masz zrobić
Mila to ładnie rozrysowala, pytanie czy rozumiesz o co w tym chodzi🤔
30 sie 08:04
Karsi: Jak najbardziej czaje o co chodzi, tylko pogubiłem się w tym całym zamieszaniu. Pozdrawiam
31 sie 22:41
kerajs:
Wydaje się mi, że są prostsze sposoby rozwiązywania nierówności typu: wyrażenie większe/
mniejsze/ niewiększe/ niemniejsze od zera.
Przykładowo: Rozwiązuje się równanie, na osi zaznacza pierwiastki oraz wskazuje ich parzystne
wielokrotności. Istnieją dwie możliwości przeprowadzenia ''fali znaku wyrażenia'', więc
wybiera się dowolny punkt który nie jest pierwiastkiem i określa znak wartości wyrażenia dla
wybranego argumentu, a on wskazuje właściwą ''falę znaku''. Pozostaje z rysunku odczytać
rozwiązanie nierówności.
1 wrz 12:32
daras: nikt tego tak już nie uczy
1 wrz 17:41
kerajs:
A może wiesz dlaczego ''nikt tego tak już nie uczy''?
3 wrz 06:20
daras: nie wiem, przygodę ze szkołą skończyłem wieki temu
3 wrz 11:37