Funkcja kwadratowa
Staram się jak moge: Wyznacz wszystkie wartości parametru m m∊R dla których funckaj kwadratowa
f(x)=x2+(m−3)x+m2 ma dwa różne miejsca zerowe x1 i x2 spełniające nierówność
X13+x23>=13(x1+x2)
25 sie 21:05
chichi:
(1) Δ > 0
(2) x
13 + x
23 = (x
1 + x
2)[(x
1 + x
2)
2 − 3x
1x
2] ≥ 13(x
1 + x
2)
| | b | | c | |
x1 + x2 = − |
| , x1x2 = |
| , gdzie f(x) = ax2 + bx + c |
| | a | | a | |
rozwiązuj dalej
25 sie 21:25
Staram się jak moge: Z warunków to będzie tylko tyle tak?
Dziekuje bardzo za pomoc
25 sie 21:49
Staram się jak moge: Wyszło mi m2+3m+2<=0 z 2 równania czy ma to prawo bytu?
25 sie 21:57
chichi:
raczej nie. o ile się nie pomyliłem, bo w pamięci rozkładałem, to powinno wyjść:
−2(3 − m)(m + 4)(m − 1) ≥ 0
25 sie 22:37
chichi:
upss. sorry ja tą 13 pominąłem przy rozkładzie z prawej strony nierówności...
winno być: −2(3 − m)(m + 1)(m + 2) ≥ 0
25 sie 22:40
Staram się jak moge: Mi wyszło równanie (3−m)(m2−6m+9)−3m2>=13(3−m) i w tym momencie skróciłem 3−m i tobie wyszło
inaczej dlatego chciałbym spytać czy to jest błąd i dlaczego jeśli tak?
25 sie 23:07
I'm back:
Żadnego skracania w nierównościach
25 sie 23:15
I'm back:
Zresztą to nie skróciłes a podzieliłeś obustronnie

Co jest absolutnym 'no no' w takich
momentach bo całkowicie zmieniasz później przebieg 'wezyka'' czyli rozwiązania.
25 sie 23:17
Staram się jak moge: Okej dobra dziękuję bardzo za pomoc i wyjaśnienie mi moich błędów
25 sie 23:24
Staram się jak moge: Update rozwiązałem zadanie kocham was ludzie
25 sie 23:46