25 sie 17:54
I'm back:
f(g(x)) = cos(4x)
f(x) = cosx
g(x) = 4x
Jest to jedna z możliwości (o którą zapewne Ci chodzi)
25 sie 17:56
pryncypał: tak zgadza się. dziękuje bardzo
25 sie 18:36
pryncypał: a przepraszam mam takie jeszcze jedno pytanie odnośnie jednego przykładu e3x. To tutaj f(x)
= ex?
25 sie 18:52
I'm back:
Dokładnie.
Tak naprawdę, istotne jest (przy pochodnych) znaleźć funkcje wewnętrzna bo to z niej trzeba
policzyć jeszcze pochodna
25 sie 18:55
pryncypał: jeszcze raz wielkie dzięki
25 sie 19:16
wredulus_pospolitus:
jak już przecwiczysz sobie takie pochodne, to polecam pomęczyć się i policzyć pochodną z
funkcji:
f(x) = sin( ln( 4(x−5)3) )
25 sie 19:46
chichi:
wystarczy ją przekształcić korzystając z własności logarytmu i mamy jedno złożenie
25 sie 19:54