matematykaszkolna.pl
Pochodna złożona pryncypał: Mam taką funkcje cos(4x) i chce na ją rozłożyć na czynniki pierwsze czyli co jest tutaj funkcją zewnętrzną f(x). No i moje pytanie jest takie co będzię w tej funkcji cos(4x) funkcją zewnętrzną czyli f(x), czy to będzie cos(4x) czy cos(x). Próbuje to robić tak jak to jest przedstawione na tym filmie https://pl.khanacademy.org/math/ap-calculus-ab/ab-differentiation-2-new/ab-3-1a/v/chain-rule-introduction
25 sie 17:54
I'm back: f(g(x)) = cos(4x) f(x) = cosx g(x) = 4x Jest to jedna z możliwości (o którą zapewne Ci chodzi)
25 sie 17:56
pryncypał: tak zgadza się. dziękuje bardzo
25 sie 18:36
pryncypał: a przepraszam mam takie jeszcze jedno pytanie odnośnie jednego przykładu e3x. To tutaj f(x) = ex?
25 sie 18:52
I'm back: Dokładnie. Tak naprawdę, istotne jest (przy pochodnych) znaleźć funkcje wewnętrzna bo to z niej trzeba policzyć jeszcze pochodna
25 sie 18:55
pryncypał: jeszcze raz wielkie dzięki
25 sie 19:16
wredulus_pospolitus: jak już przecwiczysz sobie takie pochodne, to polecam pomęczyć się i policzyć pochodną z funkcji: f(x) = sin( ln( 4(x−5)3) )
25 sie 19:46
chichi: wystarczy ją przekształcić korzystając z własności logarytmu i mamy jedno złożenie
25 sie 19:54