Zabawa liczbowa - mechanizm działania.
Karolina: Liczbę, która oznacza dzień Twoich urodzin , pomnóż przez 20, dodaj 77, pomnóż przez 5, dodaj
liczbę oznaczającą miesiąc, w którym przyszedłeś na świat. Pomnóż wynik przez 20 i znów dodaj
77. Pomnóż przez 5, dodaj liczbę, którą tworzą dwie ostatnie cyfry roku, w którym się
urodziłeś. Podaj liczbę, którą otrzymałeś, a ja z łatwością odczytam dokładną datę Twoich
urodzin. Aby odgadnąć datę urodzin należy od podanej liczby odjąć 38 885. I mamy datę.
Pierwsze dwie cyfry to dzień, drugie dwie to miesiąc, a ostatnie dwie to rok urodzin. Ktoś
urodził się 15 listopada 1987 roku. Wykonujemy wskazane działania:
15•20=300
300+77=377
377•5=1 885
1 885+11=1 896
1 896•20=37 920
37 920+77= 37 997
37 997•5=189 985
189 985+87=190 072
Po podaniu wyniku my tylko obliczamy 190 072−38 885= 15 11 87
Odpowiedź: 15. 11. 87 r., 15 listopada 1987 roku
I moje pytanie brzmi − jakim rozumowaniem trzeba się kierować, żeby wpaść na to, że liczbą
którą należy odjąć od wyniku ma być dokładnie 38885 ?
Z góry bardzo dziękuję
wredulus_pospolitus:
wystarczy zobaczyć jak wyglądają obliczenia:
x −−− dzień
y −−− miesiąc
z −−− rok (dwie ostatnie cyfry)
((20x+77)*5 + y)*20 + 77)*5 + z = 10'000x + 100y + z
+77*5*20*5 + 77*5 =
= 10'000x + 100y + z
+38'885
pierwsze trzy człony dają Ci Twoją datę urodzenia ... czerwona wartość, to jest to co trza
odjąć