granica
anonim123: | | | |
dlaczego | |
| | jest równe 1 w granicy zbiegającej do plus |
| | | |
nieskończoności?
Proszę o szybką odpowiedź
24 sie 20:38
Min. Edukacji: Nastepnemu się b.spieszy😠
może dlatego, że tangens szybciej rośnie niż jego argument?
24 sie 20:54
anonim123: ale mianownik zbiega do zera to dlaczego jest 1 granicą?
24 sie 21:10
wredulus_pospolitus:
związku z tym
| | | | tgx | |
limn−>∞ |
| = limx−>0+ |
| = |
| | | | x | |
| | sinx | | 1 | |
= limx−>0+ |
| * |
| = 1 * 1 = 1 |
| | x | | cosx | |
co chyba powinno wystarczyć za wyjaśnienie
25 sie 00:17
anonim123: Nie rozumiem tego podkreślonego na czerwono
25 sie 05:58
I'm back:
A kojarzysz przy całkach oznaczonych jak robisz podstawienie to zmieniasz granice całkowania?
Tu jest analogicznie. Robimy podstawienie x = n/4n związku z tym musimy też musimy sprawdzić
do czego zmierza tenże 'x'
25 sie 07:03
wredulus_pospolitus:
podam przykład innej granicy, może łatwiej będzie Ci to zrozumieć, że de facto w głowie robisz
takie rozumowanie przy liczeniu granic i nawet nie zdajesz sobie z tego sprawy.
limx−> ∞ 41/x = ...
normalnie robimy to w ten sposób:
1) skoro x dąży do nieskończoności,
2) to 1/x dąży do 0,
3) to 41/x dąży do 40 = 1,
4) więc granicą jest 1.
Teraz zapiszmy tenże tok rozumowania:
limx−> ∞ 41/x = // limx−> ∞ 1/x = 0 ; więc n = 1/x ⇒ n−>0 // = limn−>0 4n =
40 = 1
czyli:
1) skoro wiemy, że limx−>∞ 1/x = 0, to w takim razie przyjmując, że 1/x = n,
2) to gdy x−>∞ , nasze n−> 0 (a nawet 0+)
25 sie 07:38