wyznaczyć ekstrema lokalne funkcji g(x,y)
bardzo pilne: wyznaczyć ekstrema lokalne funkcji g(x,y)= ey+1(x2+y) totalnie nie mam pojęcia jak to
zadanko wykonać bardzo prosiłbym o pomoc z góry dzieki
24 sie 15:58
24 sie 16:51
bardzo pilne: policzyłem tak
f`x= ey+1(x2+y)=2xey+1
f`y=ey+1(x2+y)=(x2+y)ey+1+ey+1
f`x=0
f`y=0
2xey+1=0 /:2
(x2+y)ey+1+ey+1=0 /:ey+1
xey+1=0
(x2+y)+1=0
i dalej w sumie nie wiem co mam z tym zrobić
25 sie 14:45
Min. Edukacji: ey+1≠0
x=0
y=−1
25 sie 18:43
bardzo pilne: no to dalej dałem jeden punkt stacjonarny P=(0,−1)
Policzyłem pochodne drugiego rzędu
f`x=2xey+1=2ey+1
f`y=(x2+y)ey+1+ey+1=(ey+ex2+2e)ey
f ``xx=2
f ``xy=0
f ``yx=1
f ``yy=1
w(x,y)= 2 0
1 1
w(p)=W(0,−1)=2 0 = 2−0=2 tu bedzie ekstremum
1 1
f ``x=2>0 p(0,−1) minimum
f(0,−1)=ey+1(x2+y)= e−1+1(02+(−1)=1−1=0
i nie wiem czy to dobrze
26 sie 18:44
Min. Edukacji: Tak, minimum
Zajelo ci to 3 dni, następnym razem chyba szybciej pojdzie
27 sie 11:17