Wyznaczyć rzut prostopadły punktu Po=(1,5,0) na płaszczyznę przechodzącą przez p
bardzo pilne: Wyznaczyć rzut prostopadły punktu Po=(1,5,0) na płaszczyznę przechodzącą przez punkty
P1=(0,0,1) P2=(1,0,1), P3=(0,3,1) Wyznaczyć odległość miedzy Po od jego rzutu potrzebuje
pomocy z rozwiązanie tego zadania z góry dzieki
23 sie 22:15
wredulus_pospolitus:
Krok 1 −−− tworzysz dwa wektory wykorzystując punkty P1, P2, P3
Krok 2 −−− liczysz iloczyn wektorowy <−−− to być wektor normalny tejże płaszczyzny
Krok 3 −−− zapisujesz wzór płaszczyzny
Krok 4 −−− prowadzisz prostą równoległą do wyznaczonego wektora normalnego, przechodzącą przez
punkt P0
Krok 5 −−− punkt przecięcia z płaszczyzną, jest rzutem punktu
Krok 6 −−− odległość tych dwóch punktów jest szukaną odległością
Jakieś pytania?
23 sie 23:04
bardzo pilne: Zrobiłęm tak
P1P2→[1,0,0]
P1P3→[0,3,0]
n→ [1,0,0]x[0,3,0]=[0,0,3]
π: 0(x−0)+0(y−0)+3(z−1)=0
3z−3=0
k→ [0,0,3]
x=1
y=5
z=0+3t
pkt przeciecia prostej i tu mi cos nie pasuje bo wycodzi ze 9t=0 a nie wiem czy to mialo by
senes wtedy
i też nie wiem czy to dobrze zrobiłem do tego momentu
24 sie 01:27
wredulus_pospolitus:
do tego momentu jest dobrze ... osobiście bym równanie płaszczyzny zapisał w postaci: z−1 = 0
ale to nie ma większego znaczenia.
także wektora k
→ bym nie wykorzystywał tylko jednostkowy k
*→ [0,0,1]
ale to już takie 'fanaberie' sobie wypisuję

zgodnie z Twoim zapisem robię:
0+ 3t =
1 −−> t = 1/3
k
→ * t = [0,0,1] <−−− o taki wektor przesuwamy się z punktu P
0 −−−> lądujemy w punkcie
P
4 = (1+0 , 5+0 , 0 +1) = (1,5,1)
odległość pomiędzy punktami d =
√ (1−1)2 + (5−5)2 + (0−1)2 = 1
PS. już na etapie wyznaczenia płaszczyzny można było zauważyć, że płaszczyzna to z=1
(równoległa do płaszczyzny OXY), związku z tym punkt P
0 będzie spadał na punkt (x,y,1) gdzie
x,y to współrzędne punktu P
0
24 sie 07:05
bardzo pilne: bardzo dziekuje za pomoc!
24 sie 12:20