złożone zadanie
maturalny: Prawdopodobieństwo trafienia 'trójki'= w przybliżeniu 0,017650404 'czwórki"= 0,000968620
'piatki'= 0,000018450 'szóstki'=0,000000072 w dużym lotku ( skreślamy 6 spośród 49 liczb)
a) przyjmijmy że wygrywamy jedynie wtedy gdy trafimy 'szóstke'. Cena jednego zakładu jest równa
1 zł. Jaka powinna być wysokość wygranej aby to była gra sprawiedliwa ?
b) przyjmijmy że cena jednego zakładu jest równa 1 zł. Trafiając 'trójkę' wygrywamy 10 zł.
czwórkę 100 zł, piatkę 1000 zł. jaka powinna być wysokośc wygranej w przypadku trafienia
'szóstki' aby gra była sprawiedliwa?
c) przyjmijmy że trafiając 'trójkę' wygrywamy 100 zł, czwórkę 1000 zł, piątkę 10000 a szóstkę
10 000 000. jaka powinna byc cena jednego zakładu aby gra była sprawiedliwa. ?
odp w ksiazce
a około 13 888 889
b okolo 9 835 888
c okolo 3,64
23 sie 18:31
23 sie 18:49
maturalny: okej to ciekawe ale jak widze w rozwiazaniach tam w linku wychodza inne wyniki niz ja mam w
ksiazce wiec cos musi byc zle i teraz jak patrze to nie widze tam bledow wiec nie rozumiem
23 sie 19:20
Olka: ciekawe z jakiej książki jest to zadanie?
23 sie 21:51
Maturalny : Nowa era Matematyka 4 klasa zakres podstawowy i rozszerzony okładka biała z zielono
pomarańczowymi figurami
23 sie 23:02
Maturalny : Tak czy siak nie mam pojęcia gdzie leży błąd
23 sie 23:11
wredulus_pospolitus:
Błąd polega na tym, że zbytnio uwierzyłeś temu co zrobił radagast.
https://forum.zadania.info/viewtopic.php?t=65894
Błąd polega na tym, że ... nie odjął ceny zakładu w przypadku, gdy następuje wygrana
Winno być:
b)
EX = 10*p
3 + 100*p
4 + 1'000*p
5 + x*p
6 − 1 = 0
x ≈ 9 835 888,34
c)
EX = 100*p
3 + 1'000*p
4 + 10'000*p
5 + 10'000'000*p
6 − x = 0
x ≈ 3,64
I wszystko się zgadza
23 sie 23:24
wredulus_pospolitus:
Albo jeżeli chcemy policzyć 'wprost' ze wzoru na wartość oczekiwaną:
b)
EX = 9*p3 + 99*p4 + 999*p5 + x*p6 − 1*(1−p3−p4−p5−p6) = 0
c)
EX = (100−x)*p3 + (1'000 − x)*p4 + (10'000 − x)*p5 + (10'000'00 − x)*p6
− x*(1−p3−p4−p5−p6) = 0
Ale wydaje mi się, że zapisy z 23:24 jest o wiele bardziej czytelny i łatwiej z niego policzyć
(a tak naprawdę oznaczają dokładnie to samo)
23 sie 23:31
wredulus_pospolitus:
ajjj ... w (b) w tej drugiej wersji winno być
(x−1)*p
6
23 sie 23:32
maturalny: myśląc o tym 1 sposobie
nie trzeba już tu odejmować tej liczonej szansy na przegraną jak robili to w linku tak?
Jesteś w stanie rozjaśnić skąd sie to bierze?
23 sie 23:37
wredulus_pospolitus:
bo od każdego zakładu 'odejmujemy' koszt zakupu (czy to 1 PLN czy też x PLN). związku z tym, ta
wartość występuje z prawdopodobieństwem = 1 (zawsze występuje koszt zakupy, bez względu na to
czy nastąpiła wygrana czy też nie)
23 sie 23:40
maturalny: dziekuje bardzo
23 sie 23:43
wredulus_pospolitus:
zauważ, że zapisy z 23:24 są tym samym co te z 23:31 jeżeli tylko w tych drugich 'dodasz' do
siebie wartości przy p3, oraz elementy przy p4, tak samo z p5 oraz p6
będziesz miał:
b)
9*p3 − 1*(−p3) = p3*(9+1) = 10*p3
c)
(100 − x)p3 −x*(−p3) = (100 − x + x)*p3 = 100*p3
itd.
23 sie 23:44
wredulus_pospolitus:
I pytanie −−− to Ty wczoraj wrzucałeś na to forum to dokładnie zadanie z tym dokładnie takim
samym pytaniem
23 sie 23:45