największe pole
maturalny:
Obwód trójkata prostokątnego jest równy 2
Jakie największe pole ma taki trójkąt?
23 sie 16:47
chichi:
bez większego zastanowienia, niech przyprostokątne będą długości a,b > 0, a przeciwprostokątna
długości c, z polecenia mamy, że:
a + b + c = 2 ⇒ c = 2 − a − b
z tw. Pitagorasa mamy:
a
2 + b
2 = (2 − a − b)
2 ⇒ a
2 + b
2 = 4 + a
2 + b
2 − 4a − 4b + 2ab ⇒
| | 1 | | 2(b − 1) | |
S(b) = |
| b |
| , wyznacz dziedzine tej funkcji i znajdź jej ekstrema  |
| | 2 | | b − 2 | |
23 sie 18:50
as:
a,b,c >0
a+b+c=2 , 2S
Δ=ab , c=
√a2+b2 <2
z nierówności między średnimi
a+b≥2
√ab= 2
√2S
a
2+b
2≥2ab=4S
√a2+b2≥2
√S , równość zachodzi dla a=b
2=a+b+c ≥2
√2S+2
√S / : 2
1 ≥
√2S+
√S
======================
23 sie 19:21
chichi:
super rozwiązanie, dlatego w swoim wpisie zaznaczyłem, że bez większego zastanowienia, bo było
ono najbardziej łopatologiczne, dla mało ambitnych maturzystów
23 sie 20:29
Mila:

Spośród prostokątów o stałym obwodzie największe pole ma kwadrat.
W takim razie trójkąt prostokątny o stałym obwodzie , który ma największe pole jest
połową kwadratu.
⇔a=b
c=a
√2
a+a+a
√2=2
2a +a
√2=2
a(2+
√2)=2 /*(2−
√2
2a=2(2−
√2)
a=2−
√2
24 sie 15:51
maturalny:
Najpierw trzeba to wykazać ? tak myślę
24 sie 18:18
Mila:
Tak, możesz wykazać to co dotyczy prostokątów. Nie będziesz mieć przy tym problemu.
24 sie 20:08