liczby 4 cyfrowe
pantofel: ile jest liczb 4 cyfrowych parzystych w ktorych zapisie wystepuja dokladnie jedna 3 i jedna 0
23 sie 14:12
Teofil:
256
23 sie 15:33
pantofel: odpowiedź jest 320 poza tym jak ktoś może to prosiłbym o jakieś obliczenia
23 sie 15:47
as:
0 −− parzyste
p −−cyfry parzyste bez zera p∊{2,4,6,8} −− jest ich 4
x−−−wszystkie cyfry bez zera i bez 3 x∊{1,2,4,5,6,7,8,9} −− jest ich 8
1/ zero na końcu
3 | xx0 −− 1*8*8*1= 64 takie liczby
x | 3x0 −− 8*2*1*8*1= 2*64 (* 2 (bo wybieramy jedno miejsce z dwóch dla 3
2/
parzysta p( bez zera) na końcu
3| 0xp 1*2*8*4= 64
x|03p 8*2*1*1*4 = 64
Razem 5*64 = 320 takich liczb
==========
23 sie 16:12
pantofel: dziekuje

23 sie 17:58
as:
23 sie 18:00