Siema
0_0: Jak dowieść, że dla dowolnych liczb całkowitych a, b:
a|b ⇔ (b) ⊆ (a)
(a) i (b) to są ideały
23 sie 11:02
0_0: ?
25 sie 12:25
jc:
(a) to wielokrotności a
(b) to wielokrotności b
wiemy, że a|b, dlatego wielokrotności a są wielokrotnościami b, (a) ⊂ (b)
25 sie 13:37
jc: Oj, odwrotnie, b=ka, mb = mka, wielokrotności b są wielokrotnościami a, (b) ⊂ (a)
25 sie 13:39
0_0: Dzięki
25 sie 16:46
0_0: Siema, jednak nie rozumiem dlaczego tak (b) ⊂ (a) a nie tak (a) ⊂ (b)
jak podstawię np a=2 i b=6 to 2|6 = 3 czyli b są wielokrotnościami a
czyli to tak należy rozumieć?: (a) = {−6,−4,−2,0,2,4,6}
(b) = {−12,−6,0,6,12}
(b) ⊆ (a)
AAA, czyli faktycznie proroctwo było prawdziwe,fajnie coś zrozumieć po kilku miesiącach
11 paź 20:23
0_0: Bardzo fajne forum, wiele się tu już nauczyłem i planuję jeszcze więcej
11 paź 20:24