matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
przekrój osiowy walca
marzena:
Kto pomoże
Przekątna przekroju osiowego walca ma długość 40 cm.i tworzy z podstawą walca kąt α. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość walca jeśli tgα=
4
3
6 mar 22:59
Godzio:
(3x)
2
+ (4x)
2
= 40
2
25x
2
= 40
2
5x = 40 x = 8 3x = 24 4x = 32 H = 4x = 32
3x
r =
= 12
2
V = πr
2
H P
c
= 2*πr
2
+ 2πrH
6 mar 23:03