Dystrybuanta zmiennej losowej X, Znajdź Ex i Var dla Y=X^2
michał: Witam mam zadanie za które nie wiem jak się zabrać.
"Dystrybuanta zmiennej losowej X ma postać
X | (−∞,−1] | (−1,1] | (1,10] | (10,∞)
Y | 0 | 0.4 | 0.6 | 1
Znajdź wartość oczekiwaną i wariancję zmiennej losowej Y = X2."
Wartość oczekiwaną i wariancję potrafię policzyć jak np jest określona liczba elementów w
zbiorze,
nie tak jak tutaj gdzie jest zakres np (−∞,−1]. Także nie mam pojęcia o co chodzi z tym Y =
X2.
Każda pomoc lub porada byłaby mile widziana.
22 sie 22:11
I'm back:
Ale tutaj masz określoną liczbę zdarzeń.
Masz:
P(X=−1) = 0.4
P(X=1) = 0.2
P(X=10) = 0.4
To jest to co powinienes odczytać z tej tabelki dystrybuanty zmiennej losowej X.
23 sie 06:47
I'm back: I tak na marginesie − domknięcie przedziałów jest nie tam gdzie powinno byc
23 sie 06:50