"Znajdź liczbę rozwiązań równania r_{1}+r_{2}+r_{3}+r_{4}+r_{5} =200
michał: Witam mam zadanie "Znajdź liczbę rozwiązań równania r
1+r
2+r
3+r
4+r
5 =200,
gdzie r
1,r
2,r
3,r
4,r
5 są nieujemnymi liczbami parzystymi. Przyjmij, że dwa
rozwiązania powstałe przez zamianę miejscami dwóch różnych liczb są różne."
czy odpowiedź powinna wynosić
Z góry dziękuję
22 sie 21:53
I'm back:
W życiu

1) rozpatrujesz tylko liczby nieujemne DODATNIE

2) zamiana miejsce nie liczy się jako inne rozwiązanie.
23 sie 06:55
kerajs:
1) Zero także jest nieujemne. Musisz określić czy zero jest parzyste, czy nie.
(dla mnie zero jest naturalne i parzyste, a i rozwiązanie także to sugeruje)
2) Moim zdaniem, zamiana miejsce liczy się jako inne rozwiązanie skoro: ''dwa
rozwiązania powstałe przez zamianę miejscami dwóch różnych liczb są różne."
3) Skoro każda z niewiadomych ma być parzysta to liczba rozwiązań równania
r1+r2+r3+r4+r5 =200 w liczbach parzystych jest taka sama jak liczba rozwiązań
równania p1+p2+p3+p4+p5 =100 w liczbach naturalnych.
23 sie 07:54