całka niewymierna
anonim123: | | dx | | (1+3t+t2)*(2t+2t2) | |
∫ |
| wyszło mi ∫ |
| |
| | (1+√x2+x)2 | | (1+2t)4 | |
21 sie 17:28
Mariusz:
Możesz wymnożyć , podzielić licznik przez mianownik i rozłożyć na sumę ułamków prostych
albo wymnożyć i przedstawić licznik jako sumę potęg wnętrza mianownika
− tutaj przydatny będzie schemat Hornera
Możesz też podstawić 2t+1 = twoja ulubiona literka
Jak lubisz przez części to też można
21 sie 18:21
anonim123: a to mam dobrze obliczone?
21 sie 18:28
21 sie 18:30
Mariusz:
Ułamek króry otrzymałaś w linijce nr 8 powinnaś podnieść do kwadratu wstawiając to całki
Pochodna x(t) wygląda dobrze zatem całka powinna wyglądać następująco
| | 1+2t | | 2t+2t2 | |
∫( |
| )2 |
| dt |
| | 1+3t+t2 | | ((1+2t)2) | |
21 sie 19:03
Mariusz:
Czy miałaś wzór redukcyjny albo wzór Ostrogradskiego ?
21 sie 19:05
Mariusz:
A może w tej całce lepszym pomysłem byłoby zastosowanie trzeciego podstawienia Eulera tzn
√x2+x=xt
21 sie 19:09
Mariusz:
A jednak nie ,to zastosowanie przez ciebie nie będzie wymagało wzorów redukcyjnych
bo wyróżnik jest dodatni Δ = 9 − 4 = 5
21 sie 19:12