matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
mat. 20
seba:
W trapezie ABCD boki równoległe mają długości 44 i 16, a boki nierównoległe 17 i 25. Oblicz pole tego trapezu
6 mar 22:59
Godzio:
x + y = 28 y
2
+ h
2
= 25
2
x
2
+ h
2
= 17
2
− −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− x+y = 28 y
2
− x
2
= 625 − 289 x = 28−y y
2
− (28−y)
2
= 336 y
2
− 784 + 56y − y
2
= 336 56y = 1120 y = 20 x = 8 64 + h
2
= 289 h
2
= 225 h = 15
16+44
P =
* 15 = ...
2
6 mar 23:13