Aaaaaaaaaaaaaaaaa
0_0: Jak wyłączyć z tego 7 przed nawias i załączyć myślenie?
______
22009 + 1 = 7q + r
−−−−−−−−−−
░░░░░░░░░░░░░░░░▄▄███▄▄▄░▄▄██▄░░░░░░░
░░░░░░░░░██▀███████████████▀▀▄█░░░░░░
░░░░░░░░█▀▄▀▀▄██████████████▄░░█░░░░░
░░░░░░░█▀▀░▄██████████████▄█▀░░▀▄░░░░
░░░░░▄▀░░░▀▀▄████████████████▄░░░█░░░
░░░░░▀░░░░▄███▀░░███▄████░████░░░░▀▄░
░░░▄▀░░░░▄████░░▀▀░▀░░░░░░██░▀▄░░░░▀▄
░▄▀░░░░░▄▀▀██▀░░░░░▄░░▀▄░░██░░░▀▄░░░░
█░░░░░█▀░░░██▄░░░░░▀▀█▀░░░█░░░░░░█░░░
█░░░▄▀░░░░░░██░░░░░▀██▀░░█▀▄░░░░░░▀▀▀
▀▀▀▀░▄▄▄▄▄▄▀▀░█░░░░░░░░░▄█░░█▀▀▀▀▀█░░
░░░░█░░░▀▀░░░░░░▀▄░░░▄▄██░░░█░░░░░▀▄░
░░░░█░░░░░░░░░░░░█▄▀▀▀▀▀█░░░█░░░░░░█░
░░░░▀░░░░░░░░░░░░░▀░░░░▀░░░░▀░░░░░░░░
21 sie 15:46
0_0: tam miało być 22009
21 sie 15:47
Saizou :
22 = 4
23 = 8
8 ≡ 1 (mod7), zatem
22009+1 = (23)669*22+1 ≡ 1*4+1 ≡ 5 (mod 7)
Wniosek:
reszta z dzielenia 22009+1 przez 7 to 5
21 sie 15:51
wredulus_pospolitus:
zauważ, że 23 = 8
więc:
23 (mod7) = 1
więc 22009 + 1 (mod 7) ≡ 22*22007 + 1 (mod 7) ≡ 22*1 + 1 (mod 7) = 4 + 1 = 5
21 sie 15:51
0_0: Mam jeszcze pytanie co się stało z 22007 dlaczego zamieniło się w 1?
21 sie 20:15
0_0:
22 sie 07:14
kerajs:
Masz to wyżej napisane.
22007 =23*669=(23)699=8699
22007 mod 7 =8699 mod 7≡ 1699 mod 7 = 1 mod 7 =1
PS
Wersja z MTF:
22009 =26*334 +5=25*(2334)6
22009 mod 7 =25*(2334)6 mod 7≡ 25*1 mod 7 = 4
22 sie 07:59
0_0: Dzięki, pozdrawiam
22 sie 13:41