proszę o sprawdzenie
janko: Pole powierzchni bocznej stożka wynosi 580π. Kąt nachylenia tworzącej do płaszczyzny podstawy
wynosi α
. Oblicz objętość stożka jeśli tgα =2120 Mój wynik to 2800π
21 sie 10:48
am:

k>0, t = (Pitagoras) = 29k, 29k * 20k = 580 ⇒ k = 1, objętość V =
21 sie 10:58
ak:
21 sie 11:08
janko: To mój wynik V = 2800π jest zły?
21 sie 11:14
ak:
r=20,h=21
V= πr2h= ............=8400 π
21 sie 12:37
Mila:

1) π r l=580π
r*l=580
| | 21 | | h | | 21 | |
tgα= |
| = |
| ⇔h= |
| r |
| | 20 | | r | | 20 | |
h
2+r
2=l
2
r
2=400
r=20 i h=21
21 sie 23:06
21 sie 23:39