sześciany
visualtix: dany jest szescian o krawedzi 1 cm
a) wybieramy losowo 2 wierzcholki szescianu. zmienna losowa przyporzadkowywuje wybranym dwóm
punktom odleglosc miedzy nimi. oblicz wartosc oczekiwana tej zmiennej
B) wybieramy losowo 3 wierzcholki szescianu. zmienna losowa przyporzadkowywuje wybranym trzem
punktom pole trojkata, ktorego sa wierzcholkami. oblicz wartosc oczekiwana tej zmiennej
21 sie 00:58
kerajs:
| | 12 | | 12 | | 4 | |
E(a)=1* |
| +√2* |
| +√3* |
| |
| | 28 | | 28 | | 28 | |
| | 1 | | 24 | | √2 | | 24 | | 3√3 | | 4 | |
E(b)= |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| |
| | 2 | | 56 | | 2 | | 56 | | 4 | | 56 | |
21 sie 08:34
ite:
Czy w podpunkcie A) polecenie 'wybieramy losowo 2 wierzchołki sześcianu' można też rozumieć
jako wybór dwóch niekoniecznie różnych wierzchołków?
21 sie 13:11
kerajs:
Przyjąłem, iż ''wybieramy losowo 2 wierzcholki szescianu.'' oznacza jeden wybór dwóch (więc
różnych) wierzchołków.
Jednak przyznaję, że można ten wybór doprecyzować, aby był bardziej jednoznaczny.
21 sie 15:17
uczen: a jest ktoś w stanie wytłumaczyć te działania 12/28 i te iloczyny bo nie bardzo wiem co sie
skąd bierze tuta j
21 sie 19:24
ite:
Żeby nie mieć wrażenia, że wartość oczekiwana zmiennej losowej pojawia się znikąd:
− zacznij od określenia wartości tej zmiennej (czyli możliwych odległości między wierzchołkami
sześcianu o boku 1 cm),
− ustal prawdopodobieństwo wylosowania wierzchołków odległych o każdą z tych wartości,
− zapisz rozkład zmiennej losowej,
− podstaw wartości występujące w rozkładzie do wzoru EX = ...
będziesz dokładnie wiedzieć, co po kolei kerajs napisał 08:34
21 sie 21:21
Mila:

8− liczba wierzchołków
2 wierzchołki możemy wylosować na :
Wśród 28 odcinków mamy odpowiednio :
1) 12 odcinków o długości 1 ( krawędzie sześcianu)
2) 6*2=12 odcinków o długości
√2 ( przekątne ścian)
3) 4 odcinki o długości
√3 ( przekątne sześcianu)
X− zmienna losowa
X | 1
√2 √3
================
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
E(X)=x
1*p
1+x
2*p
2+x
3*p
3
x
i− wartości zmiennej losowej, p
i− prawd.
| | 12 | | 12 | | 4 | |
E(X)=1 * |
| + √2* |
| + √3* |
| |
| | 28 | | 28 | | 28 | |
=================
21 sie 22:20
uczen : a rozumiem ale mam chyba jakies przycmienie umyslu i
nie jestem w stanie dociec skad te liczby w b)
bo wiem ze przypadkow jest 56 ale czemu nagle z 12 zrobilo sie
24 skoro to ta sama figura?
23 sie 00:04
uczen : bo wydaje mi sie ze w obrebie jednej sciany mozna wybrac 3 wierzcholki na 4 sposoby wiec 24/56
i pole takiego trojkata to 1*1*0.5 = 0.5 ale do tych kolejnych nie jestem w stanie dojść
23 sie 00:29
Mila:
Jutro wyjaśnię.
23 sie 00:49
Uczen: dziękuję
23 sie 07:34
kerajs:
Pozostałe to:
24 trójkąty prostokątne bokach 1,√2, √3
4 trójkąty równoboczne o boku √3
23 sie 07:58
uczen : ale jakim cudem może powstać trójkąt o równych wszystkich bokach długości √3 skoro tyle wynosi
przekątna sześcianu

ja widze tylko takie o bokach √2 który towrzą Trójkąt równoboczny wspólnie przekątne ścian
bocznych i podstaw sześcianu.
23 sie 11:56
uczen : i w odpowiedach jest odpowiedz w b) inna niż wychodzi ta co napisał kerajs
w odp jest 1/14(3 + 3√2 +√3)
23 sie 12:05
Mila:
1) na każdej ścianie 4 Δ o bokach :1,1 ,
√2
| | 1 | |
Razem: 6*4= 24 Δ o polu : |
| |
| | 2 | |
2)
Od każdej krawędzi dwa Δ o bokach: 1,
√2,
√3
| | √2 | |
Razem: 12*2=24 Δ o polu: |
| |
| | 2 | |
3) 8 Δ równobocznych o boku:
√2
====================
4)
| | 1 | | 24 | | √2 | | 24 | | √3 | | 8 | |
E(X )= |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| = |
| | 2 | | 56 | | 2 | | 56 | | 2 | | 56 | |
| | 1 | | 3 | | √2 | | 3 | | √3 | | 1 | |
= |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| = |
| | 2 | | 7 | | 2 | | 7 | | 2 | | 7 | |
=================
23 sie 16:23
23 sie 16:39