odcinki
uczen: dane sa trzy odcinki o dlugosci 3cm i dwa o dlugosci 6 cm wybieramy losowo trzy posrod tych
odcinkow
i budujemy z nich trojkat. oblicz wartosc oczekiwana zmiennej losowej ktora kazdemu otrzymanemu
w ten sposob trojkatowi podporzadkowywuje
a) jego obwod
b) jego pole
21 sie 00:55
kerajs:
Musisz zdecydować czy wybór 3,3,6 daje trójkąt o obwodzie 12 i zerowym polu, czy nie jest to
trójkąt.
21 sie 08:40
uczen : no ale wciaz jest wybor
3 x 3 x 3
albo
3 x 6 x 6
21 sie 11:55
Mariusz:
Niektórzy taki trójkąt nazywają zdegenerowanym
21 sie 12:35
uczen : ale mowa o 3 3 6 ze nie istnieje a jak dla mnie 3 x 3 x 3 i 3 x 6 x 6 moga istneic? czy sie
myle
21 sie 13:07
kerajs:
Nie neguję, że można wybrać trójkąty o bokach 3,3,3 oraz 3,6,6.
Interesuje mnie jedynie czy układ 3,3,6 jest trójkątem, czy nie jest trójkątem.
21 sie 15:23
uczen : no chyba nie bo suma dwoch krotszych nie jest wieksza od 3 boku
21 sie 16:20
uczen : a poza tym to wiesz moze jak to rozwiazac?
21 sie 16:20
kerajs:
Jeśli przyjąć że 3,3,6 nie jest trójkątem to:
| | 1 | | 3 | |
P(a)=(3+3+3)* |
| +(3+6+6)* |
| |
| | 10 | | 10 | |
| | 9√3 | | 1 | | 9√15 | | 3 | |
P(b)= |
| * |
| + |
| * |
| |
| | 4 | | 10 | | 4 | | 10 | |
21 sie 16:34
chichi:
"Niektórzy taki trójkąt nazywają zdegenerowanym"
i jak on wygląda?
21 sie 16:41
kerajs:
Trójkąt degeneruje się do odcinka. Przykładowy zdegenerowany trójkąt ABC: |AC|=6 i
|AB|=|BC|=3.
Założyłem, chyba błędnie, że to poziom akademicki, i dlatego chciałem określenia trójki 3,3,6.
22 sie 06:35
chichi:
Czyli każdy odcinek de facto można nazywać trójkątem zdegenerowanym, ciekawe
22 sie 14:37
kerajs:
Tak, o ile prócz końców, wyróżnisz na nim trzeci punkt i zechcesz go nazywać trójkątem.
23 sie 09:06
uczen : a skąd te 1/10 i 3/10 bo to mają być chyba prawdopodobienstwa ale skad takie liczby skoro są
trzy po 3cm i dwa po 6 cm?
I niestety źle przepisałem treść zadania a oryginalnie było że są trzy odcinki po 4cm i dwa
odcniki po 6 cm
co by trzeba zmienić
23 sie 12:18
uczeń: bo nie moge do tego dojść
23 sie 23:52
chichi:
"Tak, o ile prócz końców, wyróżnisz na nim trzeci punkt i zechcesz go nazywać trójkątem."
jako milosnik geometrii nie dopuszczam do siebie tego przypadku, to nie topologia... wybacz,
aczkolwiek jesli tobie odpowiada takie definiowanie trojkata to nie mam nic przeciwko
24 sie 01:45
chichi:
dla mnie ten punkt, zawsze będzie punktem podziału odcinka, a nie wierzchołkiem
"zdegenerowanego" trójkąta
24 sie 01:47
kerajs:
''uczen : a skąd te 1/10 i 3/10 bo to mają być chyba prawdopodobienstwa''
Z zestawu (4,4,4,6,6) można wylosować trójki (4,4,4) , (4,4,6) i (4,6,6)
Prawdopodobieństwa ich wylosowania to:
''uczen : I niestety źle przepisałem treść zadania (...) co by trzeba zmienić''
Policz obwody (pola) tych trójkątów i wstaw wraz z odpowiednimi prawdopodobieństwami do wzorku
na wartość oczekiwaną.
24 sie 07:40
kerajs:
''chichi: jako milosnik geometrii nie dopuszczam do siebie tego przypadku, to nie topologia''
Pewnie się zdziwisz, ale z tym pojęciem spotkałem się już na elementarnym poziomie nauczania,
gdzie dla określenia wartości funkcji trygonometrycznych dla kąta 0o i 90o posługiwano się
trójkątem prostokątnym o bokach a,a,0 .
24 sie 07:41
uczeń: dziekuje
24 sie 16:59