monety
uczen: w 1 grze rzucamy 3 monetami i otrzymujemy x = 24 zl za kazdego wyrzycibnego orla w 2 grze
rzucamy 4 monetami i otrzymujemy y = 15 zl za kazdego wyrzuconego orla
a) wartosc oczekiwana ktorej gry jest wieksza
20 sie 23:42
kerajs:
Jeśli za reszkę nic nie dostajemy, ani nic nie płacimy, to:
| | 1 | | 3 | | 3 | | 1 | |
E(3m)= |
| *0+ |
| *241+ |
| *242+ |
| *243 |
| | 23 | | 23 | | 23 | | 23 | |
| | 1 | | 4 | | 6 | | 4 | | 1 | |
E(4m)= |
| *0+ |
| *151+ |
| *152+ |
| *153+ |
| *154 |
| | 24 | | 24 | | 24 | | 24 | | 24 | |
21 sie 08:54
uczen : a skąd te wymnożenia np (1/23) * 0 + 3/23 * 24
21 sie 11:40
uczen : juz wiem
21 sie 13:02
uczen : a skąd sie to bierze że 24 podnosimy do potęgi? Znaczy widzę że jest to zależne chyba od ilości
orłów w tym rzucie ale nie bardzo sam bym wymyślił taki sposób na działanie i nie do końca
rozumiem to
21 sie 17:12
uczen : no ale wtedy drugie wychodzi 65535/16 co mniej wiecej daej 4095
a 1953 a w odpowiedzaich jest ze wartosc pierwszwa jest wieksza
21 sie 19:07
uczen : bo jeszcze mam b) ile powinna byc rowna wygrana x aby bez zmian y w drugiej grzej wartosci
oczekiwane obu gier byly rowne ale pierwszy podpunkt nie wychodzi za abrdzo i nie wiem czemu
21 sie 19:16
kerajs:
To moja wina, że nie dostałeś odpowiedzi książkowej.
Miało być:
| | 1 | | 3 | | 3 | | 1 | |
E(3m)= |
| *0+ |
| *24 + |
| *24 *2+ |
| *24 *3 |
| | 23 | | 23 | | 23 | | 23 | |
| | 1 | | 4 | | 6 | | 4 | | 1 | |
E(4m)= |
| *0+ |
| *15 + |
| *15 *2+ |
| *15 *3+ |
| *15 *4 |
| | 24 | | 24 | | 24 | | 24 | | 24 | |
22 sie 06:26
Uczen: Bardzo dziękuję
22 sie 13:47