całka przez części
anonim123: w całce ∫ln|x+2+√x2+4x| przez części należy obliczyć tylko czy pochodną liczyć z tego
logarytmu
a całkę z jedynki czy można łatwiej?
20 sie 21:10
Mila:
całka ∫ln|x+2+sqrt(x
2+4x)|
Najpierw podstawienie:
x+2=t, dx=dt
∫1*lnlt+
√t2−4| dt=
u=ln|t+
√t2−4| , dv=dt, v=t
| | 1 | | t | |
du= |
| *(1+ |
| )dt |
| | t+√t2−4 | | √t2−4 | |
licz dalej sama
20 sie 22:15
anonim123: a zastanawia mnie ostatnie przekształcenie nie wiem jak je wyliczyć?
20 sie 23:04
Mila:
| | 1 | | √t2−4+t | | 1 | |
du= |
| * |
| = |
| |
| | t+√t2−4 | | √t2−4 | | √t2−4 | |
o to chodziło?
20 sie 23:44
anonim123: Tak dziękuję 😏
20 sie 23:53
chichi:
mogłabyś powiedzieć co chciałabyś robić po studiach, jakie są plany?
21 sie 01:41