zuzanka: rozwiąż równania
a) I3x-2I+x=11
b) IxI-Ix-2I=2
22 lis 09:24
Kama:
a) miejsce zerowe pod modulem x = 2/3
rozwiązujesz to równanie w dwu przedziałach
x⊂( -∞, 2/3) i x∈<2/3, ∞)
- 3x +2 +x = 11 3x -2 +x = 11
-2x = 9 4x = 13
x = - 9/2 x = 13/4
pierwszy nalezy i ten też należy do tych przedziałów
wiec obydwa są rozwiazaniami
odp; x = - 9/2 i x = 13/4
b) tu są dwa miejsca zerowe x =0 x = 2
wiec rozpatrujemy przedziały
x∈ (-∞,0) x∈<0, 2) x ∈<2,∞)
- x -(-x+2) =2 +x -(-x +2)= 2 +x -(+x - 2) =2
-x +x -2 =2 x +x -2 =2 x -x +2 =2
-2 = 2 2x = 4 2 =2
sprzeczne x= 2 niesk. wiele rozw.
nie należy
bo przedział otwarty bez 2 czyli cały przedział x⊂<2,∞)
ostateczna odp ; x∈<2,∞) czyli niesk. wiele rozwiazań
z tego przedziału pierwszymjest x= 2 itd
23 lis 00:42
julia: (x−5)2 −3x+2=4x+(x2+2)
17 paź 18:44