granica ciągu
hardcore: mam do policzenia o wyrazie an = (1−3/n)n+1. Jak jest tego granica? 1?
20 sie 17:33
wredulus_pospolitus:
masz do policzenia GRANICĘ ciągu o takim wzorze ogólnym an = ....
Wskazówka: Granica Eulera −−− poszukaj, poczytaj, rozwiąż samodzielnie, pokaż tutaj
rozwiązanie, zapamiętaj 'procedurę'
20 sie 18:16
wredulus_pospolitus:
na szybkiego −−− lim an = e−3 , żebyś mógł sobie sprawdzić, czy dobry wynik masz
20 sie 18:17
janek191:
| | 3 | | 3 | | −3 | |
an = ( 1 − |
| ) n +1 = ( 1 − |
| )*( 1 + |
| )n |
| | n | | n | | n | |
Korzystamy z wzoru:
n→
∞
więc
lim a
n = 1*e
−3 = e
−3
n→
∞
21 sie 14:17