−8 | ||
∫ | dx | |
3x2+2 |
dx | 1 | ||||||||||||
jak to zrobić ja zaczęłam tak −8∫ | teraz wyłączyłam | przed całkę co | |||||||||||
| 3 |
−8 | 1 | ||
∫ | dx=.. | ||
3 | x2+23 |
√2 | ||
Podstawienie : x= | t | |
√3 |
√2 | √3 | |||
dx= | dt, t= | x | ||
√3 | √2 |
8 | 1 | √2 | ||||
− | ∫ | * | dt= | |||
3 | 23t2+23 | √3 |
8 | 3 | √2 | 1 | −4√2 | ||||||
=− | * | * | ∫ | dt= | arctgt= | |||||
3 | 2 | √3 | t2+1 | √3 |
−4√2 | √3 | |||
= | arctg( | x)+C | ||
√3 | √2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |