znajdź resztę z dzielenia
0_0: n ∊ Z i jest nieparzyste
3n3 + 2n2 + n − 1 przez 8
myślałem nad 3n3 + 2n2 + n − 1 = 8q + r
ale na razie nic nie wymyśliłem
20 sie 11:20
kerajs:
3(2k+1)3+2(2k+1)2+(2k+1)−1=3(8k3+12k2+6k+1)+8k2+8k+2+2k+1−1=
=24k3+44k2+28k+5=8(3k3+5k2+3)+4k2+4k+5=8(3k3+5k2+3)+4k(k+1)+5=8K+5
20 sie 11:52
0_0: Dzięki za rozwiązanie, jak to wymyśliłeś?
20 sie 18:23
wredulus_pospolitus:
liczbę całkowitą nieparzystą zapisać można w postaci n = 2k+1 ; k ∊ Z
reszta −−− to już rachunki ... wykorzystanie wzorów skróconego mnożenia i patrzysz co dzieli
się przez 8
20 sie 18:36
0_0: A jak bym zapisał w postaci k+1 to też bym to wyprowadził?
20 sie 18:38
Sampas: nie, k=1 mamy n=2
20 sie 19:01
0_0: Można to tak zrobić?
| | 3 | | 5 | |
3(k+1)3 + 2(k+1)2 + (k+1)−1= 8( |
| k2+ |
| k+1)k +5=8K +5 |
| | 8 | | 8 | |
20 sie 19:04
0_0: Aaa rozumiem że k+1 działało by tylko dla parzystych k
20 sie 19:06
0_0: Dzięki za pomoc czadziory
20 sie 19:06