upraszczanie pierwiastków
Jolaaa: Mam problem żeby uprościć wyrażenia:
a) √3−√5 * (3+√5) * (√10−√2)
b) 3√1−27*3√26+9*(3√262 + 3√26
19 sie 15:21
Jolaaa: i jeszcze ten:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
c) |
| + |
| + |
| + ... + |
| |
| | 2+√2 | | 3√2+2√3 | | 4√3+6 | | 100√99 + 990 | |
19 sie 15:24
wredulus_pospolitus:
(b)
na 100% dokładnie tak wygląda to wyrażenie?
19 sie 15:25
wredulus_pospolitus:
(c) na 100% tak wygląda ten przykład?
19 sie 15:27
Jolaaa: tak
19 sie 15:38
wredulus_pospolitus:
(b)
okey ... to 3√26 na końcu jest poza pierwiastkiem
patrzymy na wyrażenie pod pierwiastkiem:
1 − 27*3√26 + 9*3√262 = 27 − 27*3√26 + 9*3√262 − 26 = (3 − 3√26)3 taraaaa
19 sie 15:54
wredulus_pospolitus:
(a) tutaj niewiele można zrobić poza
√3−√5 *(3+√5) = √(3−√5)(3+√5) * √3 + √5 = 2√3+√5 chociaż wątpię by oto
chodzi autorowi
19 sie 15:55
kerajs:
c)
| 1 | | (n+1)√n−n√n+1 | |
| = |
| = |
| (n+1)√n+n√n+1 | | (n+1)2n−(n+1)n2 | |
| | (n+1)√n−n√n+1 | | √n | | √n+1 | | 1 | | 1 | |
= |
| = |
| − |
| = |
| − |
| |
| | (n+1)n | | n | | n+1 | | √n | | √n+1 | |
| | 1 | | 1 | |
∑n=199 |
| =1− |
| |
| | (n+1)√n+n√n+1 | | √100 | |
19 sie 15:56
wredulus_pospolitus:
natomiast ostatnie
| | 1 | |
zauważ, że każdy ułamek jest postaci: |
| = ... |
| | (n+1)*√n + n√n+1 | |
19 sie 15:58
Jolaaa: czyli w b) wynik to 3?
19 sie 16:03
kerajs:
Tak.
Co do a) , to skłaniam się do zdania wredulusa z 15:55
19 sie 21:03