mat. 18
seba: W dowolnym czworokącie łączymy środki boków.
Udowodnij, że:
a) otrzymana figura jest równoległobokiem
b) pole równoległoboku jest równe połowie pola czworokąta
6 mar 22:55
Basia:

MN || AC i OP||AC ⇒ MN||OP
NO||BD i MP||BD ⇒ NO||MP
stąd: MNOP jest równpległobokiem
△MAP ∼△BAD w skali 1:2
△MBN ∼△ABC w skali 1:2
△NCO ∼△BCD w skali 1:2
△PDO ∼△ADC w skali 1:2
stąd
P
MAP=
14P
BAD
P
MBN=
14P
ABC
P
NCO=
14P
BCD
P
PDO=
14P
ADC
P
MNOP=P
ABCD−P
MAP−P
MBN−P
NCO−P
PDO=
P
ABCD−
14*[ P
BAD+P
ABC+P
BCD+P
ADC] =
P
ABCD−
14*[ (P
BAD+P
BCD)+(P
ABC+P
ADC)] =
P
ABCD−
14*[ P
ABCD+P
ABCD] =
P
ABCD−
14*2*P
ABCD =
P
ABCD−
1}2}PABCD=u{12P
ABCD
6 mar 23:16
Basia: ostatnia linia:
=PABCD−12PABCD=12PABCD
6 mar 23:17
Godzio:

Jest takie twierdzenie:
Odcinek łączący środki 2 boków trójkąta jest równoległy do 3 boku i równa się połowie jego
długości,
korzystając z tego wiemy że te 2 zielone odcinki są równoległe do przekątnej BD a zarazem
podstawy trójkąta ABD i BCD więc są one równoległe, na tej samej zasadzie te 2 fioletowe
odcinki więc otrzymana figura jest równoległobokiem
z b spróbuj sam
6 mar 23:19
Basia:
"takie twierdzenie" wynika z podobieństwa trójkątów
tr. AMN ~ tr.ABD na mocy cechy bkb ⇒
∡M=∡B i ∡N=∡D ⇒ MN||BD i |MN|=12|BD|
albo jak kto woli z tw.odwrotnego do tw.Talesa
6 mar 23:39