proszę o pomoc
janko: Bardzo proszę o pomoc. Jak zaznaczyć kąt między przekrojem graniastosłupa, a jego podstawą.
Graniastosłup jest prawidłowy czworokątny, a przekrój jest trójkątem o bokach: krawędź
podstawy, przekątna graniastosłupa. przekątna ściany bocznej.
19 sie 11:01
ite:

Trójkąt o bokach: krawędź podstawy, przekątna graniastosłupa, przekątna ściany bocznej nie jest
przekrojem graniastosłupa.
Czy chodziło o przekrój płaszczyzną wyznaczoną przez te odcinki?
19 sie 11:48
Janko: Tak
19 sie 12:25
Janko: Tak, jak zaznaczyć kąt między tymi plaszczyznam
19 sie 12:27
ite:
Kąt między którymi płaszczyznami? I o jaki przekrój chodzi?
Możesz podać treść zadania?
19 sie 12:32
Janko: Kąt między plaszyzna podstawy a tym trójkątem wynosi 60 stopni. Pole tego trójkąta 7v3. To jest
graniastosłup prawidłowy czworokątny. Należy obliczyć V
19 sie 12:47
ite:
Czyli nie szukamy przekroju graniastosłupa.
Kąt między płaszczyzną podstawy a trójkątem A'BC jest to kąt dwuścienny między płaszczyznami
ABCD i A'BC. Można to sobie wyobrazić jako lekko otwartą książkę : )
Stąd wynika, że |<A'BA|= 60o.
19 sie 13:08
janko: ite Czy kąt A'BC ma miarę 120 stopni, jeśli tak to obliczyłem pole przekroju ( trójkąt A'BC )
Podstawa graniastosłupa ma długość √14, wysokość graniastosłupa √42, V=196√3
19 sie 16:52
janko: Błąd V=14√42
19 sie 17:12
ite:
nie, |<A'BC| ≠120o
odcinek A'B zawiera się w ścianie ABB'A', natomiast BC zawiera się w ścianie BCC'B'
jakie te ściany są względem siebie?
19 sie 17:32
19 sie 17:50
janko: ite, bardzo dziękuję za pomoc rysunek rozjaśnił mi trochę widać że są to dwie różne ściany.
Nie wiem czy zidiociałem przed poprawką. Proszę powiedz czy pole tego przekroju może być sumą
dwóch pól: trójkąta BB'A' i trójkąta BCB'
19 sie 19:44
I'm back:
Co? W życiu. Te trójkąty nie mają nic wspólnego z przekrojem.
19 sie 20:13
janko: bardzo proszę o podpowiedź
19 sie 21:06
Mila:
Podaj dokładną treść zadania.
19 sie 21:49
janko: Czekałem, że może Ty pomożesz.
w graniastosłupie prawidłowym czworokątnym ABCDA'B'C'D' pole trójkąta ABC'=7√3. Kąt
nachylenia
trójkąta ABC' do płaszczyzny podstawy wynosi 60 stopni. Oblicz V oraz Pc
19 sie 22:03
rys:

2a * a = 14
√3
Objętość graniastosłupa V = a
3√3, Pole powierzchni całkowitej P = 2a
2 + 4a
2√3
i po ptokach

W treści tego zadania
janko nie ma mowy o przekroju
19 sie 23:43
janko: MILA bardzo dziękuję
20 sie 07:26
Mila:
To Eta napisała, ja miałam napisać dziś.
Jeśli nie dasz rady z obliczeniem do końca objętości to pisz.
20 sie 15:23