zadanie schemat bermoullego
ala: rzucamy 5 razy kostką oblicz prawdopodobieństwo tego, że co najmniej 2 razy wypadnie liczba
oczek większa od 4
probowalem schematem bernoullego w ten sposob ze
P5(2) +P5(3)+P5(4)+P5(5) ale nie bardzo mi wychodzi
18 sie 21:04
wredulus_pospolitus:
a co oznacza 'nie bardzo mi wychodzi'

Podejście dobre ... chociaż osobiście preferowałbym z przeciwnego (mniej liczenia bo tylko
P5(0) i P5(1) musimy policzyć)
18 sie 21:21
ala: a w tym jest zawarte ze np w tych 3 mozliwych rzutach z iloscia
moze byc albo
5 5 5 albo 5 6 5 albo 5 5 6 albo 6 5 5 albo 666 itp bo sa rozne kombinacje tych wiekszych od
4? To sie zawiera wszystko?
18 sie 21:33
ala: wydaje mi sie że moge coś źle liczyć
| | | |
P 5(2) = | * (2/6)2 * (4/6)3 czy jakoś źle liczę prawdopodobienstwa wygranych i |
| | |
przegranych?
18 sie 21:42
wredulus_pospolitus:
jest ok
18 sie 22:21
ala: to czemu jak dodam wszystko to wynik prawdopodobienstwa wychodzi ponad 1?
P 5(2) mi wyszlo 2560/7776
| | | |
P 5(3) = | *(3/6)3 * (3/6)2 = 2430/ 7776 |
| | |
| | | |
P 5(4) = | * (4/6)4 * (2/6)1 = 2560/7776 |
| | |
| | | |
P 5(5) = | * (5/6)5 * (1/6)0 = 3125/7776 |
| | |
i jak zsumuje wychodzi ponad mianownik
18 sie 22:45
wredulus_pospolitus:
(
3/6)
3 * (
3/6)
2
(
4/6)
4 * (
2/6)
1
(
5/6)
5 * (
1/6)
0
a co to za zmieniające się prawdopodobieństwa

z tego co jest napisane zostało policzone:
prawdopodobieństwo wylosowania dokładnie 3 razy co najmniej
3 oczek, 4 razy co najmniej
3 oczek, 5 razy co najmniej
2 oczek

A chyba nie to trza policzyć ... nie sądzisz

winno być:
| | | |
P5(2) = | * (2/6)2 * (4/6)3 = ... |
| | |
| | | |
P5(3) = | * (2/6)3 * (4/6)2 = ... |
| | |
| | | |
P5(4) = | * (2/6)4 * (4/6)1 = ... |
| | |
| | | |
P5(5) = | * (2/6)5 * (4/6)0 = ... |
| | |
I to sumujesz
19 sie 07:24
wredulus_pospolitus:
miało być:
co najmniej
4 oczek
19 sie 07:36